BiH
0

BiH neće zvanično obilježiti Dan sjećanja na holokaust

FENA
Jakob Finci
Jakob Finci
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je danas Jevrejsku zajednicu BiH, gdje je sa njenim predsjednikom Jakobom Fincijem razgovarao o specifičnim problemima s kojima se suočava Jevrejska zajednica u BiH.

Komšić, koji je u proteklom periodu obišao lidere i ostale tri vjerske zajednice u BiH, smatra da je potrebno više pažnje posvetiti vjerskim zajednicama, a ne samo pred izbore tražiti podršku od njihovih vođa, nego vidjeti šta vjerske zajednice rade i kakvi su njihovi problemi.

Prema njegovim riječima, potrebno je potencirati pozitivnu ulogu vjerskih zajednica i lidera na ponovnom zbližavanju ljudi u BiH.

Akutno pitanje u odnosima s svim vjerskim zajednicama, naglasio je Komšić, jeste restitucija.

Tu je stav svih vjerskih zajednica jedinstven, a to je da se naturalna restitucija izvrši tamo gdje je to moguće, kazao je Finci.

  • Tražimo samo svoja vlasnička prava i koliko - toliko pravednu naknadu, naglasio je Finci, dodajući kako je Jevrejska zajednica jedina u BiH koja nije povratila ni centimetar od oduzetih objekata.

Naveo je kako u Sarajevu Jevrejska zajednica traži povrat 45 objekata i 71 stana.

Finci je ukazao i na problem vjerske naobrazbe u školama, jer se zbog postojećeg izučavanja vjeronauke jevrejska djeca osjećaju odbačenom. On zato predlaže da se umjesto vjeronauke u školama izučavaju sve religije, kako bi više naučili jedni o drugima.

Posebno je danas istaknuta činjenica da je BiH među rijetkim zemljama u svijetu koje neće zvanično obilježiti Dan sjećanja na holokaust, 27. januara, koji se obilježava prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Na taj dan 1945. godine Crvena armija je oslobodila najozloglašeniji koncentracioni logor Aušvic.

Komšić je kazao da je njegovo lično mišljenje da taj dan treba obilježiti na način da to dobije državnu formu, jer se radi o ogromnoj ljudskoj tragediji.

Najavio je kako će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH o tome razgovarati sa svojim kolegama Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem.

Finci je prokomentirao da BiH ne obilježava zajedno niti jedan datum, jer je svaki sporan, osim Nove godine.

  • Dan sjećanja na holokaust nije nešto što je izmislila BiH, već je zaključak Ujedinjenih naroda za koji je glasala i BiH, naglasio je Finci.

Jevrejska zajednica će na taj dan, u saradnji s Historijskim muzejom BiH i Istorijskim arhivom Sarajevo, organizirati veliku izložbu antisemitskih plakata iz BiH i bivše Jugoslavije iz vremena Drugog svjetskog rata, na koju će biti pozvani i članovi Predsjedništva.

Istog dana će, najavio je Finci, Institut za proučavanje ratnih zločina organizirati okrugli sto i promovirati dvije knjige o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu u BiH i bivšoj Jugoslaviji.