BiH
0

BiH neće svoje zatvorenike iz Guantanama

FENA
Jedan američki advokat u utorak je optužio bosanskohercegovačku vladu da nije ništa učinila da joj bude vraćeno šest njenih građana arapskog porijekla koji su već četiri godine zatvoreni, bez suđenja, u američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

"Bosna i Hercegovina još nije potvrdila SAD-u da prihvata da ih preuzme", izjavio je Stephen Oleskey pred istražnom komisijom Evropskog parlamenta koja istražuje da li je CIA koristila evropske zemlje za transport i nelegalno zadržavanje zatvorenika.

Početkom februara bh. premijer Adnan Terzić je izjavio da će uskoro poduzeti korake za oslobađanje šestorice državljana BiH koje su vlasti BiH izručile 2002. godine SAD-u.

Sva šestorica su alžirski državljani, a jedan od njih ima i jemenski pasoš. Petorica su dobila bosansko državljanstvo prije hapšenja.

Bosanski Dom za ljudska prava je ocijenio 2003. godine da su vlasti u BiH povrijedile prava ove šestorice izručivši ih SAD-u.

"Američka vlada je zaprijetila da će ukinuti podršku BiH ako joj ti ljudi ne budu izručeni", izjavio je u utorak Oleskey i osudio nelegalno zatvaranje temeljeno na klasificiranim infomacijama.

Advokat je izjavio da su Njemačka i Turska "saučesnice" njihovog prebacivanja u Guantanamo, jer je američki vojni avion koji ih je prevozio letio preko te dvije zemlje.

Bosanskohercegovačko pravosuđe je optužilo ovu grupu da je bila povezana s mrežom Al-Qaida Osame bin Ladena i da je planirala napade na američku i britansku ambasadu u Sarajevu, mjesec dana poslije terorističkih napada u SAD-u od 11. septembra 2001.

Kako tvrdi ovaj advokat, jedan tajni izvještaj njemačke vojske je doveo u sumnju osnovanost optužbi i hapšenja šestorice bh. državljana.