BiH
0

BiH neće početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji

NINA
BiH ipak neće dobiti preporuku za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji jer nije zadovoljila dva osnovna uvjeta - reformu policije i zakon o javnom RTV servisu, saopšteno je večeras nakon završetka 6. sastanka Konsultativnog radnog tijela EU – BiH (CTF).

Prema riječima Reinharda Priebea, na sastanku su predstavnici EU-a dobili mnogo informacija, međutim informacije se moraju razmotriti u Bruxellesu. ''Najvažnije je riješiti reformu policije tako da bude uređena s jedinstvenim pravilima na državnom nivou. Neophodno je da taj problem bude riješen na efikasan, a ne na politički način. Evropska unija neće odustati od osnovnih principa koje je predložila i sama komisija za reformu policije. Iako je usvajanje zakona o javnom RTV servisu u proceduri, nadamo se kako će taj zakon biti usvojen u vrlo kratkom roku. Bili bismo mnogo sretniji da je BiH dobila pozitivnu ocjenu, ali ni ovakav razvoj događaja ne znači katastrofu'', kazao je Priebe.

Osim ova dva pitanja razgovaralo se i o jedinstvenom ekonomskom prostoru i stanju na području ljudskih prava te je istaknuto kako je BiH na tom području napravila značajne napretke.

Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, rekao je da je vrlo teško uspoređivati poziciju BiH u odnosu na susjedne zemlje na putu prema Europi, ali je ustvrdio kako je trenutno BiH na dobrom putu da sustigne svoje susjede.