SDA
0

"BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekata"

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je posljednji susret ministarstava Republike Slovenije i Republike Srpske na kojem se razgovaralo o evropskim integracijama i borbi protiv terorizma mimo državnih organa BiH više nego jasna poruka ukupnoj bh. političkoj javnosti, a posebno Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

SDA ističe da je izjava slovenskog premijera Janeza Janše, početkom ove godine, da BiH predstavlja ozbiljniju prijetnju po stabilnost zapadnog Balkana i da je njena perspektiva nejasna, te da ne može egzistirati samostalno bez međunarodnih predstavnika, izgledala dobronamjernom, ali da nakon diplomatski neprimjerenog susreta sa Dodikom, bez prisustva ambasadora BiH, "stvari očito treba sagledati u onom kontekstu kojim je ministar vanjskih poslova Slovenije nedavno naznačio da će Slovenija biti jak advokat Srbije".

SDA također podsjeća i na susret delegacija MUP-ova Republike Srpske i Republike Slovenije u Otočecu, kod Novog mesta.

  • Znajući sve što su za posljedicu imali srpsko-hrvatski dogovori u preuređenju međusobnih odnosa na račun BiH, eto najnoviji potezi vraćaju nas na odnose uspostavljene prvom Jugoslavijom u kojoj su sudbinu ovih prostora određivali srpsko-hrvatsko-slovenski nacionalizmi na račun državotvornog bh. političkog naroda i svih njenih građana. Najveća žrtva takvih krojenja bivše Jugoslavije, BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekcija i prve i druge Jugoslavije, niti će njena suverena teritorija u historijskim granicama više služiti za zadovoljenje ambicija o nečijim velikim državama, a niti će njen državotvoran narod biti svođen samo na vjersku dimenziju, kaže se u saopćenju SDA.

Također se ističe da će BiH nadživjeti i "najnovija slovenska komadanja koja se odvijaju pod auspicijem oficijelne vlasti afirmacijom RS-a kao samostalne države i u režiji ne samo domaćih separatista, već i od vrhova slovenske politike do skandalozne, politički i privatno, Nataše Vodušek, ambasadorice Slovenije u BiH".