{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekata"

F
24.8.2008. u 17:38
0
9
"BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekata"
0
"BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekata"
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je posljednji susret ministarstava Republike Slovenije i Republike Srpske na kojem se razgovaralo o evropskim integracijama i borbi protiv terorizma mimo državnih organa BiH više nego jasna poruka ukupnoj bh. političkoj javnosti, a posebno Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
SDA ističe da je izjava slovenskog premijera Janeza Janše, početkom ove godine, da BiH predstavlja ozbiljniju prijetnju po stabilnost zapadnog Balkana i da je njena perspektiva nejasna, te da ne može egzistirati samostalno bez međunarodnih predstavnika, izgledala dobronamjernom, ali da nakon diplomatski neprimjerenog susreta sa Dodikom, bez prisustva ambasadora BiH, "stvari očito treba sagledati u onom kontekstu kojim je ministar vanjskih poslova Slovenije nedavno naznačio da će Slovenija biti jak advokat Srbije".

SDA također podsjeća i na susret delegacija MUP-ova Republike Srpske i Republike Slovenije u Otočecu, kod Novog mesta.

- Znajući sve što su za posljedicu imali srpsko-hrvatski dogovori u preuređenju međusobnih odnosa na račun BiH, eto najnoviji potezi vraćaju nas na odnose uspostavljene prvom Jugoslavijom u kojoj su sudbinu ovih prostora određivali srpsko-hrvatsko-slovenski nacionalizmi na račun državotvornog bh. političkog naroda i svih njenih građana. Najveća žrtva takvih krojenja bivše Jugoslavije, BiH neće biti moneta za potkusurivanje nezavršenih nacionalističkih projekcija i prve i druge Jugoslavije, niti će njena suverena teritorija u historijskim granicama više služiti za zadovoljenje ambicija o nečijim velikim državama, a niti će njen državotvoran narod biti svođen samo na vjersku dimenziju, kaže se u saopćenju SDA.

Također se ističe da će BiH nadživjeti i "najnovija slovenska komadanja koja se odvijaju pod auspicijem oficijelne vlasti afirmacijom RS-a kao samostalne države i u režiji ne samo domaćih separatista, već i od vrhova slovenske politike do skandalozne, politički i privatno, Nataše Vodušek, ambasadorice Slovenije u BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: