Milorad Dodik
0

"BiH ne može biti titular državne imovine"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je pitanje državne imovine u BiH „ponovo tendenciozno politizovano“, te ponovio da "BiH ne može da bude titular imovine“, već može dobiti na korištenje samo onu imovinu koja je neophodna za funkcionisanje zajedničkih institucija.

On je, nakon razgovora sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandorom Šuvalovim, rekao da je pitanje državne imovine u BiH "nepostojeće pitanje“, jer je Dejtonski sporazum utvrdio čija je imovina, kao i da se i preko privatizacije firmi i banaka pokazalo da je imovina u vlasništvu entiteta u kojem se ona nalazi.

Dodik je bivše visoke predstavnike u BiH Wolfganga Petriča i Paddyja Ashdowna optužio da su svojim "intervenisanjem“ doveli do "problematizacije“ pitanja državne imovine u BiH.

Citirajući stav PIC-a da je potrebno da se utvrdi pravična raspodjela imovine, on je kazao da je RS prihvatila da se jedan dio imovine koristi za potrebe institucija BiH, kao što su Oružane snage BiH.

"Taj princip je bazični u prudskom dokumentu i rekli smo da ga treba afirmisati, raspodjelom između zajedničkim institucija i entiteta“, rekao je Dodik i dodao da je nakon toga došlo do „problematizacije“ tog pitanja uz traženja da se sva imovina uknjiži na BiH, što je, tvrdi, pravno nemoguće i politički neprihvatljivo i što RS odbija.

Kazao je i da sada "neki stranci iz OHR-a“ pokušavaju da prošire to pitanje i na neku drugu imovinu.

"Naš odgvoor na pitanje državne imovine je da želimo da afirmišemo funkionalno-teritorijalni princip, što znači da BiH pripadne ono što joj treba za funkcionisanje njenih organa. A ne da se imovina stiče kako bi se s njom moglo prometovati ili na neki drugi način dalje upravljati. Sve ostalo, po teritorijalnom principu pripalo bi entitetima u kojima se ona nalazi“, rekao je entitetski premijer uz stav da to nije novi princip, već princip afirmisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i procesom privatizacije u čitavoj BiH.

Na sastanku sa ambasadorom Šuvalovom razgovarano je i o ustavnim promjenama, a Dodik ističe da se na toj temi uporno insistira i žele postići različiti starnački interesi.

Ponovio je da odluka o pokretanju razgovora o promjeni Ustava BiH, koja je prošla Doma naroda državnog parlamnta, neće dobiti podršku u Predstavničkom domu SNSD-ovih poslanika u obliku u kojem je upućena od strane lidera SDA Sulejmana Tihića, već mora biti usklađena sa bazičnim dogovorom iz Pruda.

Dodik je sa ambasadorom Šuvalovom razgovarao i o dugovanju BiH za gas, ističući da će RS ponovo aktuelizirati ovaj problem kako bi se konačno i riješio, te dodao da je RS "prihvatila nepovoljno rješenje i veći dug, samo da se ono riješi“.

Ambasador Šuvalov je, govoreći o pitanju državne imovine, podsjetio da je međunarodna zajednica prošle godine donijela jasne odluke o tom pitanju i da se to odnosi na poštovanje teritorijalnog prinicpa.

“Niko ne treba da mijenja te odluke i principe“, kazao je Šuvalov.

On je ocijenio da oko ovog problema ne treba "dizati tenzije“, kao što se i pitanje rješavanja ustavnih promjena u BiH ne treba koristiti kao mogućnost za destabilizaciju u BiH.

Vezani članci