{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ne ispunjava minimalne standarde u zaštiti žrtava trgovine ljudima

F
20.6.2012. u 12:13
0
0
BiH ne ispunjava minimalne standarde u zaštiti žrtava trgovine ljudima
0
BiH ne ispunjava minimalne standarde u zaštiti žrtava trgovine ljudima
Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo je godišnji Izvještaj o trgovini ljudima u kojem je Bosni i Hercegovini snižen rang s prethodnog nivoa 1 na nivo 2, saopćeno je danas iz Amabasde SAD-a u BiH.
Usprkos snažnim naporima Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i nevladinih organizacija u BiH koje su pomagale žrtvama trgovine ljudima, lideri svih stranaka i etničkih skupina nisu uspjeli u protekle dvije godine osigurati adekvatno financiranje i podršku onima koji su na prvim linijama u borbi protiv trgovine ljudima i prisilnog rada.

Snažno potičemo političke lidere i vladine zvaničnike u BiH da obnove i daju dodatnu energiju svojim naporima u borbi protiv trgovine ljudima i prisilnog rada i da nastave podržavati one koji se bore protiv ovog današnjeg modernog oblika ropstva, ističe se u izvještaju.

Od kada je BiH dosegnula status "Tier 1" u izvještaju iz 2010. godine, vlasti na svim nivoima u BiH su malo uradile na implementaciji preporuka Akcionog plana Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za BiH.

Entitetski zastupnici nisu usvojili amandmane kojima bi harmonizirali zakone entiteta i Brčko Distrikta s kaznenim zakonom na državnom nivou i međunarodnim standardima.

Pravosudne institucije nisu uspjele procesuirati slučajeve trgovine ljudima, osobito one koji su uključivali žrtve romske populacije natjerane da prose ili su seksualno iskorištavane.

Zemlje "Tier 1" su one čije vlade u potpunosti ispunjavaju minimalne standarde Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima SAD-a.

Zemlje "Tier 2" su one čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima SAD-a, ali čine značajne napore da bi se uskladile s tim standardima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: