Admiral Mark P. Fitzgerald
0

BiH napreduje ka punopravnom članstvu u NATO-u

FENA
Komandant Združenih snaga NATO-a u Napulju (Južno krilo NATO-a) admiral Mark P. Fitzgerald izjavio je danas u Sarajevu da se BiH u proteklom periodu dokazala pouzdanim partnerom te pozdravio napredak koji je naša zemlja ostvarila na putu pridruživanja porodici demokratskih zemalja.

Admiral Fitzgerald je nakon susreta s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH (OSBiH) istaknuo spremnost Alijansinih struktura da maksimalno podrže napore koji se čine kroz program Intenziviranog dijaloga BiH i NATO-a, a koji osim u odbrambenom, podrazumijeva i promjene (reforme) u drugim sektorima.

U tom kontekstu pohvalio je bh. doprinos mirovnim misijama u svijetu te pozvao predstavnike vlasti u BiH da pruže punu potporu nastojanjima u sklopu spomenutog programa, orijentiranog ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da je susret s admiralom Fitzgeraldom bio prilika za sumiranje ključnih aktivnosti koje su u okviru Ministarstva odbrane i OSBiH realizirane u polugodišnjem periodu.

Potcrtao je da pred BiH predstoji niz zadataka koji su sve više obaveza struktura izvan odbrambenog sektora.

Na sastanku kojem su, osim najviših dužnosnika Ministarstva odbrane BiH, prisustvovali v.d. načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić i komandant NATO-ovog štaba u Sarajevu generalmajor Richard Wightman, bilo je riječi i o konkretnim pitanjima kao što su smanjenje broja lokacija za skladištenje naoružanja i municije i raspolaganje nepokretnom imovinom u vlasništvu odbrambenih struktura BiH, te organiziranje vojne vježbe pod okriljem NATO-a kojoj će, među ostalim, prisustvovati pripadnici oružanih snaga zemalja regiona.

Admiral Fitzgerald, kojem je ovo druga službena posjeta BiH, susreo se sa članovima Predsjedništva i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, od kojih je dobio uvjeravanja da su u potpunosti posvećeni ciljevima koji BiH vode ka punopravnom članstvu u NATO-u.