Izvještaj State Departmenta
0

BiH napravila iskorak u borbi protiv trgovine ljudima

SRNA
Jonathan Moore (Foto: Bymedia.net)
Jonathan Moore (Foto: Bymedia.net)
Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2010. godinu BiH je prvi put stavljena u kategriju zemalja ranga jedan zbog čega može biti ponosna, izjavio je danas u Sarajevu otpravink poslova u Ambasadi SAD Jonathan Moore.

Objavljujući izvještaj Moore je podsjetio da je BiH u 2001. godini bila zemlja sa rangom tri, odnosno u najnižoj kategoriji, zbog čega je postojala potencijalna mogućnost obustavljanja određenih oblika pomoći vlade SAD.

"U ovoj godini u kojoj obilježavamo desetu godišnjicu od našeg objavljivanja Izvještaja o trgovini ljudima BiH je ostvarila značajan napredak u odnosu na 2001. godinu", rekao je. 

On je podsjetio da 2001. godine vlasti u BiH nisu zadovoljavale minimalne standarde borbe protiv trgovine ljudima, a nijedan entitet nije imao zakon koji bi zabranjivao trgovinu ljudima.

"Sada je situacija potpuno drugačija. Tokom deset godina vlasti zvaničnici BiH iz oblasti sudstva i provođenja zakona proveli su aktivnosti koje su imale za rezultat potpisivanje relevantnih međunarodnih ugovora, donošenje zakona i njihovo provođenje", rekao je Moore. 

On je napomenuo da BiH, svrstavanjem u rang jedan u Izvještaju State Departmenta, znači da je država ispunila minimum uslova što se tiče usklađenosti sa standardima borbe protiv trgovine ljudima. 

"Iako je ovo veliko postignuće treba raditi još više. U Izvještaju su navedene preporuke kao što su teže kazne za trgovce ljudima, borba protiv trgovine ljudima na lokalnom nivou i oprganizovanjem djece koja se bave prosjačenjem", naveo je on. 
Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo i glavni tužilac BiH Milorad Barašin zahvalili su Mooreu što je ambasada SAD predstavila ovaj izvještaj u kojem je prepoznat napredak BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

"Ovaj rezultat nije samo nas koji smo vodili procese u BiH u preteklim godinama vezano za problem trgovine ljudima, već i svih vladinih i nevladiih, te međunarodih organizacija koje su uložile veliki napor i postigli velike rezultate u ovom segmentu", rekao je Rizvo. 

Barašin je rekao ukazao je da su presude u predmetima za trgovinu ljudima nedovoljne, jer za takvu vrstu krivičnih djela trebaju oštrije kazne.