{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH napravila iskorak u borbi protiv trgovine ljudima

S
14.6.2010. u 19:15
0
2
BiH napravila iskorak u borbi protiv trgovine ljudima
0
BiH napravila iskorak u borbi protiv trgovine ljudima
Jonathan Moore (Foto: Bymedia.net)
Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2010. godinu BiH je prvi put stavljena u kategriju zemalja ranga jedan zbog čega može biti ponosna, izjavio je danas u Sarajevu otpravink poslova u Ambasadi SAD Jonathan Moore.
Objavljujući izvještaj Moore je podsjetio da je BiH u 2001. godini bila zemlja sa rangom tri, odnosno u najnižoj kategoriji, zbog čega je postojala potencijalna mogućnost obustavljanja određenih oblika pomoći vlade SAD.

"U ovoj godini u kojoj obilježavamo desetu godišnjicu od našeg objavljivanja Izvještaja o trgovini ljudima BiH je ostvarila značajan napredak u odnosu na 2001. godinu", rekao je.

On je podsjetio da 2001. godine vlasti u BiH nisu zadovoljavale minimalne standarde borbe protiv trgovine ljudima, a nijedan entitet nije imao zakon koji bi zabranjivao trgovinu ljudima.

"Sada je situacija potpuno drugačija. Tokom deset godina vlasti zvaničnici BiH iz oblasti sudstva i provođenja zakona proveli su aktivnosti koje su imale za rezultat potpisivanje relevantnih međunarodnih ugovora, donošenje zakona i njihovo provođenje", rekao je Moore.

On je napomenuo da BiH, svrstavanjem u rang jedan u Izvještaju State Departmenta, znači da je država ispunila minimum uslova što se tiče usklađenosti sa standardima borbe protiv trgovine ljudima.

"Iako je ovo veliko postignuće treba raditi još više. U Izvještaju su navedene preporuke kao što su teže kazne za trgovce ljudima, borba protiv trgovine ljudima na lokalnom nivou i oprganizovanjem djece koja se bave prosjačenjem", naveo je on.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo i glavni tužilac BiH Milorad Barašin zahvalili su Mooreu što je ambasada SAD predstavila ovaj izvještaj u kojem je prepoznat napredak BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

"Ovaj rezultat nije samo nas koji smo vodili procese u BiH u preteklim godinama vezano za problem trgovine ljudima, već i svih vladinih i nevladiih, te međunarodih organizacija koje su uložile veliki napor i postigli velike rezultate u ovom segmentu", rekao je Rizvo.

Barašin je rekao ukazao je da su presude u predmetima za trgovinu ljudima nedovoljne, jer za takvu vrstu krivičnih djela trebaju oštrije kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: