Transparency International
0

BiH najkorumpiranija zemlja u regionu

FENA
Bosna i Hercegovina se ponovno suočava s padom na ljestvici Indeksa percepcije korupcije (Corruption perceptions ondex – CPI) i sada se, sa ocjenom 3,2 nalazi na 93. mjestu od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje i najkorumpiranija je zemlja regiona, podatak je Transparency Internationala BiH (TIBiH).

Ovogodišnji CPI je obuhvatio Bosnu i Hercegovinu šesti put. Indeks rangira države, od one s najmanjim stepenom korupcije - do zemalja u kojima je korupcija najprisutnija, na temelju ocjene za svaku pojedinačno. Ocjene se kreću u rasponu od deset (10) - bez korupcije, do jedan (1) - apsolutno korumpirana zemlja.

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je BiH "u ovogodišnjem CPI-u pala za jedan indeksni poen“ i s Alžirom, Lesotom i Šri Lankom dijeli 92. do 95. mjesto i ispod je svih zemalja bivše Jugoslavije, od kojih Slovenija - s 26. mjestom i indeksom 6,7 - zauzima najbolju poziciju.

"Nismo puno pali. Jedini je problem što su svi u regionu napredovali, najviše Albanija, tako da je BiH posljednja zemlja na skali u regionu, što se nakon prošlogodišnjih dešavanja moglo i očekivati“, naglasio je, aludirajući na "ne baš najbolje funkcioniranje državnih institucija, kao i na to da "civilno društvo i mediji to sve samo promatraju“.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina danas ima sve karakteristike tzv. propale države, što se tiče borbe protiv korupcije. Dodao je da "imamo i institucije koje ne haju ni za sudske odluke, niti se interesiraju za njih, a imamo i međunarodnu zajednicu koja postaje sve pasivnija u borbi protiv korupcije“.

Izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin predstavio je ovogodišnje rezultate globalnog CPI-a TI, koji je i sada rađen po jedinstvenoj metodologijii. Godišnji CPI je jedan od najmeritornijih međunarodnih pokazatelja koji služi političarima, donatorima, analitičarima, investitorima i drugim subjektima za procjenu rizika poslovanja, a direktno je proporcionalan pokazateljima ekonomskog razvoja i borbi protiv siromaštva. To je složeni indeks koji se bazira na 14 različitih istraživanja i studija 12 nezavisnih institucija. Minimun tri istraživanja moraju postojati za svaku zemlju.

Kao iznenađujući Blagovčanin je iznio podatak da se Finska prvi put ne nalazi među prvim zemljama po nepostojanju korupcije. Ove godine je to Danska, a slijede je Novi Zeland i Švedska. Na začelju liste CPI-a su Haiti, Irak, Mijanmar i Somalija, zemlje koje imaju velike unutarnje probleme.

Što se tiče regiona jugoistočne Evrope, primjetan je pozitivan trend, koji predvodi Slovenija, dok je pozicija Hrvatske skočila za 0,3 indeksna poena i ove godine zauzima poziciju 4,4.

„Nadam se da će ovakvi rezultati konačno utjecati na promjenu stava donosilaca odluka u BiH da korupciju počnu zaista shvatati kao suštinski problem ove zemlje od kojeg zavisi napredak“, naglasio je Blagovčanin.

Rukovoditelj programa TIBiH Bojan Stančević je, predstavljajući istraživanje studije percepcije i korupcije, tj. percepcije građana pred dolazeće lokalne izbore u BiH, kazao da je istraživanje finansirano od Kraljevine Holandije u BiH i urađeno u junu ove godine na uzorku od 1.603 ispitanika, građana BiH starijih od 18 godina, sistemom „face to face“.

Istraživanje percepcije korpucije pred lokalne izbore pokazalo je apsolutno razočarenje stanovništva u političke stranke.

„Najveći problem s kojim se suočavaju građani u BiH jesu siromaštvo i nezaposlenost, dok je korupcija na trećem mjestu“, kazao je.

Čak 70 posto ispitanika je istaknulo političke stranke kao najkorumpiranije institucije, a 60 posto ispitanika misli da se kvalitet života neće nimalo poboljšati nakon lokalnih izbora. Na pitanje: „Koja bi se politička stranka najbolje borila protiv korupcije?“, ili „Koja od političkih stranaka bi najviše doprinijela otvaranju novih radnih mjesta?“ u prosjeku 40 posto ispitanika je odgovorilo

„nijedna“, zbog čega, rečeno je na pres-konferenciji, možemo očekivati još veću apstinenciju građana nego na prethodnim izborima.

Na pres-konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja pod nazivom „Finansiranje političkih stranaka u BiH“.

Prema nalazima istraživanja, više od 25 miliona KM se izdvaja za finansiranje političkih partija s različitih nivoa vlasti u BiH, zakonski okvir u ovoj oblasti je nejasan i proturječan, a institucije za nadzor provođenja zakonskih okvira neefikasne.

  • Ovakvo stanje suštinski podriva demokratski proces i dodatno će se odraziti na usložnjavanje problema korupcije u zemlji, naglašeno je.