{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH najgora u oblasti percepcije korupcije

F
27.5.2009. u 19:34
0
1
BiH najgora u oblasti percepcije korupcije
0
BiH najgora u oblasti percepcije korupcije
Raffi Gregorian
Transparency International (TI) ima veliki značaj u borbi protiv korupcije širom svijeta i u BiH, promovirajući dobre poteze vlasti, odgovornost i transparentnosti u radu javnih institucija, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian predsjedavajućoj Upravnog odbora TI-ja Huguette Labelle na sastanku održanom u srijedu u Sarajevu.
Istaknuo je kako je činjenica da je BiH i dalje najniže rangirana zemlja zapadnog Balkana na posljednjem Indeksu percepcije korupcije koji priprema TI jasan znak da naša zemlja mora obaviti još dosta posla na iskorjenjivanju korupcije.

Gregorian je pohvalio hrabrost i predanost Transparency Internationala u BiH i njegove članove zbog razotkrivanja najflagrantnijih primjera zloupotrebe vlasti i korupcije u cijeloj zemlji, uključujući i Brčko Distrikt, tražeći da TI sarađuje s vlastima i javnošću u rješavanju ovog pitanja.

"Uprkos stalnim napadima na njegove članove i njihov vrijedan rad, TIBiH je istrajao u istraživanju i razotkrivanju slučajeva korupcije, čime je doprinio uspostavi vladavine prava na svim nivoima i u cijeloj zemlji", kazao je Gregorian.

Izrazio je žaljenje što su reakcije vlasti na zaključke TIBiH često bile vrlo razočaravajuće te su se nadležni organi, umjesto da se uhvate u koštac s otkrivenim problemima, stalno upuštali u lične napade na članove TI-ja.

Umjesto da se krivi donosilac vijesti, svi nivoi vlasti u BiH trebalo bi da rade na unapređenju vršenja vlasti, jačanju odgovornosti, jačanju transparentnosti i učešću građanskog društva u javnom životu, zaključio je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Sastanku s Labelle prisustvovao je i Emir Đikić, predsjednik Upravnog odbora TIBiH, Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH i Aleksandra Martinović, članica Borda direktora TIBiH, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: