BiH
34

BiH na putu ka NATO-u: Aktiviranje MAP-a uvjetovano knjiženjem vojne imovine u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH naći će se Informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu "Pregled odbrane sa Zaključkom Predsjedništva BiH od 13. decembra 2016. godine". Ovaj dokument trebao bi olakšati aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u koji je u konačnici uvjetovan knjiženjem vojne imovine u BiH.

Početkom februara Bosnu i Hercegovinu će posjetiti glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Cilj posjete je prezentiranje rezultata koji su postignuti u procesu pristupa BiH NATO savezu.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović nakon posljednjeg susreta s generalnim sekretarom NATO-a kazao je da će MAP biti aktiviran početkom ove godine.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić kazao nam je kako ne želi komentarisati "Pregled odbrane" do 1. aprila 2017. godine jer će ga svi prozvati da kao delegat opozicione stranke u BiH ima namjeru nešto rušiti.

"Ako će ovo biti ispunjeno i ako je istina, ja se u potpunosti slažem sa Izetbegovićem koji je ovo prihvatio. Vidio sam i da se o "Pregledu odbrane" pozitivno očitovao NATO štab u Sarajevu. Ako je to za NATO prihvatljivo i ako će to biti realizovano do 1. aprila, onda je to uredu i ja bih bio spremniji na mnogo veće ustupke. Međutim, ako se to ne desi do 1. aprila, onda ću imati ozbiljne komentare o 'Pregledu odbrane'", kazao je Podžić.

Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Istakao je da će na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost biti suzdržan kada se na dnevnom redu nađe Informacija Ministarstva odbrane BiH.

Mario Karamatić
Mario Karamatić

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Mario Karamatić kazao nam je da u Pregledu odbrane ne vidi ništa sporno.

"Ministarstvo odbrane BiH funkcioniše, a političke tenzije koje su podigli oko njega su isključivo političke. Činjenica je da se Oružane snage BiH sastoje od tri komponente i da se stanje u Oružanim snagama BiH popravlja u odnosu na stanje kakvo je nekada bilo", rekao je Karamatić.

Kako kaže, ključno pitanje je hoće li politika u našoj zemlji zaustaviti pozitivan trend i daljnju modernizaciju Oružanih snaga BiH. Što se tiče aktiviranja MAP-a, on je kazao kako su realna očekivanja Bakira Izetbegovića.

"Ipak, sve se na kraju svodi na to postoji li politička volja. Jedan od uslova aktiviranja MAP-a je uknjižavanje neperspektivne vojne imovine, s čim imamo problema u entitetu Republika Srpska, jer svoje općine ne žele uknjižiti u imovinu. Dakle, to ne ovisi ni o Komisiji za odbranu i sigurnosti, a ni o Bakiru Izetbegoviću, već isključivo o Vladi RS-a", rekao je on.

Posljednjih mjeseci mnogo se pisalo i o ukidanju Vojno-obavještajne službe OSBiH, a Karamatić ističe da vojno-obavještajna služba mora biti u sastavu Ministarstva odbrane BiH, jer ona nigdje na svijetu nije u sastavu drugog ministarstva.

"Vojno-obavještajna služba OSBiH se bavi vojno-obavještajnim radom, a ne civilnim radom poput Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH. Meni je to van svake pameti", zaključio je Karamatić.