{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na međunarodnoj vježbi "IDASA 2007." koja se održava pod pokroviteljstvom NATO-a

F
16.5.2007. u 15:41
0
0
BiH na međunarodnoj vježbi "IDASA 2007." koja se održava pod pokroviteljstvom NATO-a
0
BiH na međunarodnoj vježbi "IDASA 2007." koja se održava pod pokroviteljstvom NATO-a
Višenamjenska terenska jedinica Društva crvenog križa BiH predstavljat će našu zemlju na međunarodnoj vježbi IDASA - 2007 koja će se pod pokroviteljstvom NATO-a održati u Biogradu na Moru u Hrvatskoj od 21. do 24. maja.
Tim povodom danas je u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Društva crvenog križa BiH u Hadžićima (kasarna Ušivak) izvedena pripremna vježba višenamjenske terenske jedinice na kojoj je demonstriran visoki stepen profesionalnosti i umješnosti u rješavanju najsloženijih situacija medicinskog zbrinjavanja povrijeđenih civila.

- Sudjelovanje predstavnika BiH na međunarodnoj vježbi IDASA 2007. u skladu je s obavezama koje proistječu iz članstva u NATO-programu Partnerstvo za mir (PfP), a koje se odnose na segment zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih ili drugih nesreća, istaknuo je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za Sektor civilne zaštite Samir Agić u izjavi za Fenu.

Prema njegovim riječima, rezultati postignuti u sklopu spomenute međunarodne vježbe bit će valorizirani u okviru NATO-štaba u Briselu, gdje će se 31. maja i 1. juna održati posebna sjednica Visokog komiteta za civilno planiranje pri NATO-u.

Koordinator Društva crvenog križa BiH za program pripravnosti i prevencije katastrofa Davorin Pezer kazao je kako će BiH predstavljati ekipa od 14 članova, te dva predstavnika Ministarstva sigurnosti i jedan oficir za vezu.

Uz napomenu kako će tokom međunarodne vježbe pod pokroviteljstvom NATO-a biti simulirana situacija zbrinjavanja civila nakon razornog zemljotresa, Pezer je podsjetio kako se isti scenarij primjenjuje i tokom pripremne vježbe bh. jedinice.

Kako je rečeno, vježba IDASA 2007. prilika je za provjeru stanja pripravnosti snaga zaštite i spašavanja prema NATO-standardima u slučaju prirodnih i drugih nesreća kada je za saniranje posljedica neophodna međunarodna pomoć.

BiH prvi put s jednom višenamjenskom terenskom jedinicom sudjeluje na jednoj ovakvoj međunarodnoj vježbi, što je značajno u kontekstu njenog približavanja ka evroatlantskim integracijama, odnosno punopravnom članstvu u NATO-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: