{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na ivici građanskog rata?

S
19.10.2009. u 11:22
0
201
BiH na ivici građanskog rata?
0
BiH na ivici građanskog rata?
BiH je na ivici novog građanskog rata, dok ustavna kriza prijeti da prouzrokuje kolaps političkog sistema, piše danas Daily Telegraph.
Britanski dnevnik navodi da su zabrinutost izazvali lideri Republike Srpske koji su pojačali svoje zahtjeve za sticanje nezavisnosti, upozoravajući da BiH više nije održiva.

Rastuće etničke podjele izazvale su bojazan od novih sukoba u BiH, gdje je u prethodnom ratu od 1992. do 1995. godine život izgubilo više od 100.000 ljudi.

List ističe da je su, s ciljem pronalaska rješenja, evropski i američki zvaničnici za sutra sazvali hitan sastanak sa liderima BiH u Sarajevu.

Uzrok krize su pokušaji da se izmijeni Ustav, koji je usvojen 1995. godine i prema kome je BiH podijeljena na dva poluautonomna entiteta - RS i Muslimansko-hrvatsku federaciju, napominje Daily Telegraph.

List ističe da su entiteti povezani slabim centralnim institucijama, čije funkcionisanje često ometaju etnička neslaganja.

Srpski lideri tvrde da su pokušaji da se pojednostavi složeni sistem upravljanja smišljeni da potkopaju njihove pozicije i više ih utope u snažniju centralizovanu državu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik opisao je ustavne promjene kao "nepotrebne i neprihvatljive".

"BiH je neodrživa zemlja, međunarodna zajednica se ovdje zaletjela i to će se na kraju pokazati", rekao je Dodik.

Dodik je zatražio da referendum o samoopredjeljenju bude unesen u Ustav, a što bi omogućilo nezavisnost RS od BiH.

Sulejman Tihić, lider Strane demokratske akcije, rekao je da strahuje da se pomalja novi rat.

"Ukoliko se ovako nastavi nema sumnje da će doći do sukoba. Pitanje je samo kakva vrsta sukoba i da li će se dogoditi za tri, šest ili 12 mjeseci", tvrdi Tihić.

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH od 2002. do 2006. godine, takođe je izrazio zabrinutost.

"Ovo je ključni momenat i ukoliko se međunarodna zajednica time ne pozabavi BiH rizikuje dezintegraciju", rekao je Ashdown.

Jim Steinberg, zamjenik američkog državnog sekretara, dolazi sutra u Sarajevo zajedno sa švedskim ministrom inostranih poslova Carlom Bildtom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.

Ren je u srijedu rekao da je riječ o političkom zastoju koji vuče zemlju nazad.

"Nadam se da će lideri BiH biti na nivou situacije zarad svojih građana, ali i zapadnog Balkana i Evrope u cjelini", rekao je Rehn.

Brisel je ponudio mogućnost članstva u EU kao podsticaj za ustavne reforme.

"Naš cilj je usaglasiti određene ustavne promjene koje će od BiH načiniti funkcionalniju državu koja se može smatrati kandidatom za EU. Želimo da BiH bude kredibilan kandidat za članstvo u EU i NATO", rekao je Rehn.

On je dodao da u tom cilju zemlja mora da stane na svoje noge bez OHR-a i njegovih širokih izvršnih ovlaštenja i nikakav kvazi-protektorat ne može ući u EU.

BiH se još uvijek oporavlja od razarajućeg trogodišnjeg rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije početkom 90-tih.

Rat je infrastrukturu i privredu BiH ostavio u ruševinama. Oko dva miliona ljudi, skoro pola populacije, je raseljeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: