Daily Telegraph
0

BiH na ivici građanskog rata?

SRNA
BiH je na ivici novog građanskog rata, dok ustavna kriza prijeti da prouzrokuje kolaps političkog sistema, piše danas Daily Telegraph.

Britanski dnevnik navodi da su zabrinutost izazvali lideri Republike Srpske koji su pojačali svoje zahtjeve za sticanje nezavisnosti, upozoravajući da BiH više nije održiva.

Rastuće etničke podjele izazvale su bojazan od novih sukoba u BiH, gdje je u prethodnom ratu od 1992. do 1995. godine život izgubilo više od 100.000 ljudi.

List ističe da je  su,  s ciljem pronalaska rješenja,  evropski i američki zvaničnici za sutra sazvali hitan sastanak sa   liderima BiH u Sarajevu.  

Uzrok krize su pokušaji da se izmijeni  Ustav, koji je usvojen 1995. godine i prema kome je  BiH podijeljena na dva poluautonomna entiteta - RS i Muslimansko-hrvatsku  federaciju, napominje Daily Telegraph.   

List ističe da su entiteti  povezani slabim centralnim institucijama,  čije funkcionisanje često ometaju etnička neslaganja.

Srpski  lideri  tvrde da su  pokušaji da se pojednostavi  složeni  sistem  upravljanja smišljeni   da potkopaju  njihove pozicije i   više  ih utope u snažniju centralizovanu državu. 
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik opisao je ustavne promjene kao "nepotrebne i neprihvatljive".

 "BiH je neodrživa zemlja, međunarodna zajednica se ovdje zaletjela   i to će se   na kraju pokazati", rekao je  Dodik.  

Dodik je zatražio da referendum o samoopredjeljenju  bude unesen u Ustav, a što bi omogućilo nezavisnost RS od BiH.

Sulejman Tihić, lider Strane demokratske akcije, rekao je da strahuje da se  pomalja novi rat. 

"Ukoliko se ovako nastavi nema sumnje da  će doći do sukoba. Pitanje je samo kakva vrsta sukoba i da li će se dogoditi za tri, šest  ili 12 mjeseci", tvrdi  Tihić.  

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH od 2002. do 2006. godine, takođe je izrazio zabrinutost. 
"Ovo je ključni momenat  i ukoliko se međunarodna zajednica time ne pozabavi BiH rizikuje dezintegraciju", rekao je Ashdown. 

Jim Steinberg, zamjenik američkog državnog sekretara, dolazi sutra u Sarajevo zajedno sa švedskim ministrom inostranih poslova Carlom Bildtom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.

Ren je u srijedu rekao da je riječ  o političkom zastoju koji vuče zemlju nazad.

 "Nadam se da će lideri BiH  biti na nivou situacije zarad svojih građana, ali  i zapadnog Balkana i Evrope u cjelini", rekao je Rehn.

Brisel je ponudio mogućnost članstva u EU kao podsticaj za ustavne reforme. 
"Naš cilj je usaglasiti određene ustavne promjene koje će od BiH  načiniti funkcionalniju državu koja se može smatrati kandidatom za EU. Želimo da BiH bude kredibilan  kandidat za članstvo u EU i NATO", rekao je Rehn. 

On  je dodao da u tom cilju zemlja  mora da stane na svoje noge bez OHR-a i njegovih širokih izvršnih ovlaštenja i nikakav kvazi-protektorat ne može ući u EU.

BiH  se još uvijek oporavlja od razarajućeg trogodišnjeg rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije početkom 90-tih.

Rat je infrastrukturu i privredu  BiH ostavio u ruševinama. Oko dva miliona ljudi, skoro pola populacije, je raseljeno.