BiH
0

BiH na čelu organizacije za zabranu nukleanih proba

FENA
U svojstvu predsjedavajuće Pripremne komisije Organizacije za zabranu nuklearnih proba (PrepCom CTBTO) za 2011., Bosna i Hercegovina je 14. i 15. juna predsjedavala redovnim, 36. zasjedanjem PrepCom CTBTO-a, koje je održano u sjedištu ove organizacije u Beču.

Uime BiH ovim skupom je predsjedavao stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Beču, ambasador Igor Davidović.

U radu zasjedanja aktivno je učestvovalo više od stotinu delegacija zemalja potpisnica Općeg sporazuma i zemalja i organizacija posmatrača.

Raspravljano je o izvještaju o radu za prošlu i prvu polovinu ove godine i nacrtu proračuna i planovima PrepComa za narednu godinu, kao i pitanjima daljnje izgradnje i obnove mreže posmatračkih stanica i njihovom uvezivanju na globalnom nivou.

Sekretarijat PrepComa je pohvaljen od svih delegacija zbog brze i kvalititne reakcije u prvim danima havarije u nuklearnoj centrali Fukushima u Japanu i praćenju posljedica radijacije u regiji i na globalnom nivou u periodu nakon ovog incidenta.

Jedno od težišta rasprave je bila potreba za daljnjim naporima PrepComa za bržu univerzalizaciju Općeg sporazuma za zabranu nuklearnih proba s naglaskom na potrebu da preostalih devet zemalja pobrojanih u Aneksu II ovog sporazuma, što prije okončaju proces njegove ratifikacije, a što bi u skladu sa člankom XIV CTBT rezultiralo konačnim stupanjem na snagu ovog međunarodnog instrumenta.

Stupanje na snagu Općeg sporazuma bilo bi od velike važnosti za jačanje procesa globalnih napora za borbu protiv proliferacije nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

Bosna i Hercegovina je kroz proces predsjedavanja PrepComom CTBTO-a za 2011., a u sklopu implementacije obaveza koje proizilaze iz Općeg sporazuma za zabranu nuklearnih proba i u skladu sa svojim vanjskopolitičkim ciljevima, prepoznata kao zemlja koja predano i odgovorno radi na doprinosu procesu borbe protiv proliferacije nuklearnog i oružja za masovno uništenje u svijetu.

Time je BiH uspješno osnažila međunarodnu poziciju u okviru globalnih nastojanja za jačanje ovog procesa, a što je pokazala i opća podrška prisutnih delegacija koju je BiH dobila tokom predsjedavanja 36. zasjedanjem PrepCom CTBTO-a.

PrepCom CTBTO-a je izvršno tijelo međunarodne organizacije nadležne za provođenje Općeg sporazuma za zabranu nuklearnih proba, koji su do sada potpisale 182, a ratifikovale 154 zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.