BiH
0

BiH na 62. mjestu na globalnoj listi humanog razvoja

FENA
Bosna i Hercegovina nalazi se na 62. mjestu među 177 zemalja obuhvaćenim godišnjim istraživanjem Razvojnog programa UN-a (UNDP) prema indeksu o humanom razvoju, što je svrstava među 63 zemlje s visokim stepenom humanog razvoja.

BiH se prema indeksu humanog razvoja svrstala rame uz rame s Rumunijom i Bugarskom, a ispred je Makedonije i Rusije.

Ovo je jedan od zaključaka iz ovogodišnjeg UNDP-ovog globalnog izvještaja o humanom razvoju, predstavljenog danas u Sarajevu, čija je posebna tema bila posvećena prevazilaženju oskudice vode u svijetu.

Prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Christine McNab, poruka izvještaja posvećenog vodi jeste da na svijetu ima dovoljno vode za sve, ali da svi nemaju pristup vodi.

Tužna je činjenica da hiljade djece svakodnevno umiru od bolesti uzrokovanih zagađenom vodom, istaknula je McNab.

McNab smatra da je voda jedna od stvari koje mogu podstaći ekonomski i društveni razvoj BiH, što može postaći i kvalitet života u zemlji.

Prezentirajući podatke iz izvještaja, viši menadžer u UNDP-u Armin Sirčo je istaknuo da BiH ima značajne vodene resurse, ali se nedovoljno koristi i nedovoljno pažnje se posvećuje zaštiti vode.

On je alarmantnim ocijenio činjenicu da je tek 53 posto populacije u svijetu povezano s glavnim vodoopskrbin sistemom, dok je taj procent u Hrvatskoj 76 posto a u EU-u 90 posto. Štaviše, samo 33 posto bh. populacije ima pristup kanalizacionom sistemu.

Veliki problem predstavlja slabo funkcioniranje vodoopskrbnih kompanija u BiH. Zbog slabog održavanja vodoopskrbne infrastrukture prosječno oko 40 posto vode iscuri iz sistema.

Sirčo je naveo i to da su izvori vode u BiH izloženi zagađenju. Naprimjer, 90 posto općinskih otpadnih voda ispušta se direktno u rijeke, potoke i podzemne kanale bez prethodne obrade.

Da bi BiH iskoristila ogromne potencijale koje ima kada je riječ o vodi, potrebno je implementirati zakon o vodi u skladu s evropskom regulativom, uspostaviti efikasan institucionalni okvir za upravljanje vodosnabdijevanjem, uspostaviti održivi sistem finansiranja, poboljšati zaštitu kvaliteta voda te poboljšati međuentitetsku i međusektorsku saradnju i planiranje.