|

BiH na 53. mjestu po infrastrukturi u informacionim i komunikacionim tehnologijama

BiH na 53. mjestu po infrastrukturi u informacionim i komunikacionim tehnologijama
0
F
FENA
15.11.2006. u 15:40
0
komentara
0

dijeljenja
BiH na 53. mjestu po infrastrukturi u informacionim i komunikacionim tehnologijama
Bosna i Hercegovina se po infrastrukturi u industriji informacionih i komunikacionih tehnologija nalazi na 53. mjestu, dok je po zakonskoj regulativi na 100. mjestu među 130 analiziranih zemalja svijeta, izjavio je danas ministar komunikacija i prometa BiH Branko Dokić.
Govoreći na pres-konferenciji organiziranoj u okviru okruglog stola "Jačanje konkurentnosti IKT industrije u BiH" održanog danas, ministar Dokić je posebno ukazao na značaj izgrađene infrastrukture u BiH u oblasti telekomunikacija, po čemu BiH ne zaostaje iza regiona niti iza nekih zemalja koje su ušle u Evropsku uniju.

On je također najavio kako će do kraja godine u BiH biti usvojena politika softvera u državnim institucijama, te uspostavljena elektronska vlada, što će, po njegovim riječima, raditi UNDP.

Okrugli sto je organizirala Asocijacija za informacione tehnologije BiH (BAIT) u saradnji s World Bank Institute, te uz pomoć Austrian Development Agency.

Skup je održan kao dio aktivnosti u okviru "Sedmice konkurentnosti" koja se zasniva na Godišnjem izvještaju o konkurentnosti zemlje koji priprema MIT Centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

- Naš cilj je da na temelju nalaza Izvještaja o konkurentnosti i pregleda stanja u sektoru i okruženju utvrdimo prioritete za djelovanje BAIT-a i preporuke za unapređenje sektora IKT u BiH, izjavio je predsjednik Upravnog odbora BAIT-a Brano Vujičić, dodavši kako u BiH već ima oko hiljadu firmi koje se bave djelatnostima u tom sektoru.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.