{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na 50. mjestu Globalnog indeksa mira

F
2.6.2009. u 13:17
0
4
BiH na 50. mjestu Globalnog indeksa mira
0
BiH na 50. mjestu Globalnog indeksa mira
Ekonomska kriza učinila je svijet nestabilnijim i nasilnijim u prošloj godini, sudeći po studiji objavljenoj u utorak koja je rangirala Novi Zeland kao najmiroljubiviju zemlju i Irak kao najmanje miroljubivu u 2009. godini.
Posljedica visokih cijena hrane i goriva početkom 2008. i produbljavanje recesije tokom te godine ugrozili su mir, sudeći po Globalnom indeksu mira, koji je sačinila jedinica grupe magazina Economist.

Ekonomska kriza povećala je političku nestabilnost, broj demonstracija i zločina u nekim zemljama, sudeći po studiji, koja je postavljena online na www.visionofhumanity.org/gpi/home.php.

"Rapidno rastuća nezaposlenost, zamrzavanje plata i pad vrijednosti kuća, štednih uloga i penzija izazivaju opće nezadovoljstvo ljudi u brojnim zemljama, s političkim posljedicama", navodi se u izvještaju.

Island, najmiroljubivija zemlja u prošloj godini, pala je na četvrto mjesto u 2009. nakon nasilnih protesta zbog ekonomskog kraha zemlje.

"Postoji veoma, veoma snažna veza između mira i bogatstva. Mir je vodeći pokazatelj ekonomskog prosperiteta", izjavio je Reutersu Steve Killelea, osnivač Globalnog indeksa mira.

Novi Zeland je zamijenio Island na čelu liste od 144 zemlje. Među deset vodećih zemalja su sve skandinavske zemlje, kao i Austrija na petom mjestu, Japan na sedmom i Kanada na osmom.

Uspon Novog Zelanda uslijedio je djelimično zahvaljujući izboru nove koalicijske vlade sa snažnom parlamentarnom većinom u 2008. i njegove niske stope ubistava i vojnih troškova.

Istraživanje je rangiralo zemlje po 23 pokazatelja, uključujući političku stabilnost, socijalnu zaštitu, ljudska prava, stopu ubistava, vojnu potrošnju, međunarodne odnose i rizik od terorizma.

Autori studije, koja je sada već u trećoj godini, saopćili su da se "male, stabilne i demokratske zemlje" konstantno rangiraju na najvišim mjestima.

Sjedinjene Američke Države popravile su rejting za šest mjesta, penjući se na 83. mjesto između Ukrajine i Kazahstana, nakon što su analitičari smanjili rizik od terorističkih napada. Kina je na nepromijenjenom 74. mjestu, dok je Rusija blizu dna liste na 136.

Tri zemlje na dnu liste su Irak, Afganistan i Somalija, koja je opisana kao "država trajnog sukoba i nemira".

Bosna i Hercegovina je rangirana u 2009. na 50. mjestu (2008. je bila na 66. mjestu) i ima ocjenu 1,755.

Hrvatska je 49. sa ocjenom 1,741, dok je Slovenija najbolje rangirana od svih bivših jugoslovenskih republika i nalazi se na 10. mjestu sa ocjenom 1,322.

Srbija je 78. i s ocjenom 1,951, Makedonija je 88. s ocjenom 2,039, dok je Crna Gora na 91. mjestu s ocjenom 2,046.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: