{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH može već za nekoliko mjeseci do bezviznog režima

F
10.9.2009. u 11:01
0
4
BiH može već za nekoliko mjeseci do bezviznog režima
0
BiH može već za nekoliko mjeseci do bezviznog režima
Zoran Thaler (Foto: Delo.si)
Slovenski poslanik u Evropskom parlamentu Zoran Thaler podnio je Evropskom parlamentu Prijedlog rezolucije o viznom režimu za zemlje zapadnog Balkana u kojoj poziva Evropsku komisiju da hitno iznese jasan vremenski okvir u kojem će predložiti ukidanje viza i za građane BiH.
Thaler je u izjavi Feni istakao da je suština rezolucije da se zpadni Balkan što prije priključi bezviznom režimu te da se BiH kao zemlji sa specifičnim problemima pomogne u procesu liberalizacije viznog režima.

"Logično je da postoje kriteriji u vezi s ovim pitanjem za svaku zemlju, ali njihovo ispunjavanje zavisi od političke volje. Moj stav, u slučaju BiH koja zaslužuje posebnu pažnju i potporu, jeste da vizni režim nije oblast putem koje se trebaju pritiskati vladajuće strukture zemlje, već da se treba pomoći građanima BiH u smislu da što prije počnu slobodno putovati, a što i zaslužuju", kazao je Thaler.

Thaler je istakao da, ukoliko rezolucija bude prihvaćena, BiH može, već za nekoliko mjeseci, dobiti bezvizni režim. U protivnom, kazao je, ako se bude čekalo na djelovanje bh. političara i ispunjavanje uvjeta, nema mjesta optimizmu.

Pitanje Republike Srbije i njenog skorog dobijanja statusa bezviznog režima, Thaler nije želio komentirati ističući da se još čeka da Srbija ispuni određene uvjete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: