BiH
0

BiH može tražiti odštetu

Sarajevo-x.com/Radio Slobodna Evropa
Bosna i Hercegovina bi mogla zatražiti ratnu odštetu po osnovu presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) da je Srbija odgovorna jer nije spriječila genocid, izjavila je za Radio Slobodna Evropa dr Avril McDonald, pravni stručnjak na Institutu Asser u Hagu.

Po mišljenju dr. Avril McDonald, Sud je svoju odluku donio na osnovu dokaza i nije se rukovodio političkim motivima. Također je izjavila da prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o genocidu, tadašnja SFRJ kao jedna od potpisnica, kasnije SR Jugoslavija i na kraju Srbija, obavezali su se ne samo da ne čine genocid, učestvuju u njegovoj pripremi već i da ga spriječe.

„Dio presude u kome se konstatuje da Srbija nije spriječila genocid je veoma ozbiljna kvalifikacija prema međunarodnom pravu. Znam da su žrtve rata u Bosni očekivale direktnu presudu da je Srbija izvršila genocid, ali ne treba minimizirati konstataciju da zvanični Beograd nije spriječio ove akte nasilja“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Mc Donald.

Na pitanje koje su praktične i pravne konsekvence djela presude da Srbija nije ispunila svoju međunarodnu obavezu sprečavanja genocida u BiH, McDonald je izjavila da to zavisi od poteza koji će Bosna i Hercegovina preduzeti.

„Po mom mišljenju, mogla bi da traži naplatu ratne štete. Za to apsolutno postoji pravna osnova, jer, kao što sam rekla, sprečavanje genocida je takođe međunarodna obaveza, a prema presudi ovog suda Srbija je nije ispunila. Međunarodni sud pravde ima na raspolaganju u ovakvim situacijama nekoliko mogućnosti. Počev od javnog izvinjenja, preko odštete porodicama žrtava“, izjavila je McDonald za Radio Slobodnu Evropu.

Radio Slobodna Evropa piše na svojoj web stranici da je u presudi navedena obaveza Srbije treba da pruži "simboličku kompenzaciju", na šta je McDonald izjavila da za to postoji više mogućnosti, kao što je izvinjenje a zatim gradnja spomenika žrtvama u Srebrenici. Sud je donio odluku i u ovom slučaju država Srbija ima obavezu da ispuni sve njene odredbe, uključujući i simboličku kompenzaciju, piše na web starnici Radija Slobodne Evrope

McDonald je za Radio Slobodna Evropa iznijela i svoje lično mišljenje: „Lično mislim da je Međunarodni sud pravde nepristrasna, pravna institucija. Ne vjerujem da je ovakvu odluku zasnovao i na političkim razlozima. Sud može presuđivati samo na osnovu dokaza. Htjela bih i da prokomentarišem neke medijske napise uoči presude, da ukoliko Srbija bude proglašena odgovornom za genocid, to će značiti kolektivnu krivicu srpske nacije. Međutim, da je sud donio odluku da je Srbija izvršila genocid u Bosni, to bi značilo njenu odgovornost kao države, dakle kao političkog i pravnog entiteta, a ne i svakog Srbina ponaosob.“