Dragan Čović
0

"BiH može postati haotična država"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da bi, ukoliko bi Hrvati prihvatili sadašnje stanje, BiH postala haotična država u kojoj bi svi pravili svoje vlade.

Čović je boravio danas u Orašju gdje je sa članovima Kantonalnog odbora te stranke prenio zaključke Glavnog odbora HDZ-a BiH i upoznao ih sa sadašnjim stanjem uspostavljanja vlasti u BiH.

On je naveo da  će vlast u Posavskom kantonu biti oformljena iduće sedmice, te da ne postoje nikakve smjernice koje Predsjedništvo nalaže kantonalnim i regionalnim organizacijama s kim će napraviti vlast na nivou kantona. 

"Ja sam ovdje u Posavini informisao svoje stranačke kolege o uspostavljanju nelegalne i neustavne Vlade Federacije BiH i kako se prema toj vladi treba odnositi dok ne dobijemo ustavnu i legitimnu vladu", rekao  je Čović.

On je naveo da je na sceni pravna anarhija, te da oni koji su je izazvali sada moraju tražiti izlaz iz nje.

"Također smo vrlo jasno prenijeli svim našim članovima naš odnos prema toj vladi - apsolutnu neobavezu sarađivanja sa takvom neligitimnom i neustavnom vladom", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima,  ukoliko bi to Hrvati prihvatili BiH bi postala haotična država u kojoj bi svi, kako se kome svidi, pravio svoje vlade, javili su federalni mediji.
Čović  je istakao da će HDZ s HDZ 1990, kada se provedu izbori u preostala tri kantona,  imati apsolutnu većinu hrvatskih predstavnika u Domu naroda na nivou Federacije i države BiH.

Nakon sastanka u Orašju, Čović će posjetiti Brčko gdje će biti  održan sastanak u regionalnoj organizaciji HDZ-a BiH distrikta Brčko.