{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH može nastaviti plasirati proizvode životinjskog porijekla na Kosovo

30.10.2014. u 12:45
15
2
BiH može nastaviti plasirati proizvode životinjskog porijekla na Kosovo
15
BiH može nastaviti plasirati proizvode životinjskog porijekla na Kosovo
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH obaviješteni su od Agencije za hranu i veterinarstvo Kosova da je od srijede, 29. oktobra 2014. godine, uklonjena suspenzija uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na Kosovo.
Na taj način, kako je navedeno u dopisu Agencije za hranu i veterinarstvo Kosova, omogućen je nastavak plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH u kosovsko carinsko područje.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH još jednom ističu da je uvođenje suspenzivnih mjera od institucija Kosova bilo u potpunosti neosnovano i u koliziji sa savremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog, sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo, te da je ovakvim postupkom institucija Kosova pričinjena nenadoknadiva šteta ne samo izvoznicima iz BiH na Kosovo, nego i cjelokupnoj mljekarskoj industriji u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Napominje se da su, u okviru svojih zakonom definisanih nadležnosti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH u prethodnom periodu preduzeli čitav set mjera i aktivnosti na unutrašnjem, ali i vanjskom planu kako bi suspenzivne mjere uvedene od institucija Kosova bile uklonjene u što kraćem vremenskom periodu.

Istovremeno, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH izražavaju čvrsto opredjeljenje da u okviru nadležnih tijela CEFTA-e, te u budućim kontaktima sa institucijama Evropske unije, i dalje nastave insistirati na poštivanju trgovinskih pravila na koja su se ugovorno obavezali svi subjekti u regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: