{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'BiH može doprinijeti borbi za ljudska prava'

F
11.12.2008. u 17:13
0
0
'BiH može doprinijeti borbi za ljudska prava'
0
'BiH može doprinijeti borbi za ljudska prava'
U povodu obilježavanja 60 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Organizacije ujedinjenih naroda, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je 10. decembra održao govor u okviru Specijalnog zasjedanja Generalne skupštine OUN-a.
Alkalaj je podsjetio da je Eleanor Roosevelt 1948. pretočila svoju viziju o univerzalnoj zaštiti ljudskih prava u dokument koji su narodi svijeta prepoznali i prihvatili kao zajednički standard na polju ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da je BiH, aktivno podržavajući dijalog kultura i civilizacija, postala nezaobilazan i učinkovit član porodice naroda svijeta te da BiH, kao multietničko i multikulturno društvo, izražava poseban interes za obezbjeđenje zaštite ljudskih prava i sloboda.

Dodao je da BiH, na temelju tragičnih iskustava iz vlastite prošlosti kada su brojnim njenim građanima osporavana osnovna ljudska prava i slobode, može dati značajan doprinos u borbi za prevenciju kršenja i promociju ljudskih prava u svijetu kao budući član Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010. – 2011.

Ministar Alkalaj je istaknuo da smo, nažalost, i danas svjedoci permanentnog kršenja ljudskih, građanskih, političkih, kulturnih, ekonomskih i društvenih prava širom svijeta te naglasio da će BiH, u cilju obezbjeđenja vjerodostojnog i održivog univerzalnog sustava zaštite ljudskih prava, uložiti sve napore u daljnje jačanje svih mehanizama i instrumenata Organizacije ujedinjenih naroda radi ostvarenja temeljnih ljudskih sloboda, prava djeteta, slobode izražavanja i vjeroispovjesti i svih drugih sloboda i prava zagarantiranih zakonom, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: