{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH može dobiti viznu liberalizaciju tokom 2010.

S
15.7.2009. u 13:53
0
64
BiH može dobiti viznu liberalizaciju tokom 2010.
0
BiH može dobiti viznu liberalizaciju tokom 2010.
Foto: Reuters
BiH može dobiti liberalizaciju viza tokom 2010. godine, pod uslovom da ispuni preostale uslove, rekao je komesar EU za proširenje Olli Rehn.
Rehn je istakao da BiH treba da ispuni iste uslove koje su imale Srbija, Crna Gora i Makedonija, čiji će građani, najvjerojatnije, moći putovati u šengenske zemlje od početka sljedeće godine, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Ako budu ispunjeni uslovi, Evropska komisija sredinom 2010. godine predložiće Savjetu EU (27 država članica) viznu liberalizaciju za BiH, kao i za Albaniju, dvije zemlje zapadnog Balkana koje su zaostale u obaveznim reformama.

Rehn je rekao danas, na konferenciji za novinare povodom odluke Evropske komisije da zvanično preporuči tri najnaprednije zemlje regiona Savjetu EU za bezvizni režim, da očekuje da Savjet pozitivno potvrdi prijedlog Komisije krajem oktobra.

Rehn i komesar za unutrašnju politiku i bezbjednost Jacques Barrot o minimizirali su kritike odluke da BiH za sada nije u krugu povlaštenih zemalja regiona u pogledu bezviznog putovanja i utvrdili da je riječ o potrebi ispunjena tehničkih uslova.

"Ne želimo da BiH i Albanija dugo čekaju. Želimo ih motivisati da nastave reforme koje će dovesti do bezviznog režima'', rekao je Barrot Srni.

On je naglasio da će biti nastavljena evaluaciju napretka BiH, ne samo u pogledu ritma izdavanja biometrijskih pasoša, nego i ostalih postavljenih kriterijuma, pogotovo kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Već smo vidjeli neke rezultate, ali oni moraju biti u narednom periodu potvrđeni", naglasio je Barrot.

Evropski komesari odbacili su konstataciju da će davanje mogućnosti slobodnog putovanja u šengenske zemlje samo za neke podstaći nove etničke podjele u regionu.

Istražili smo pitanje koje se odnosi na mogućnost da Srbi iz BiH uzmu državljanstvo Srbije i tako slobodno putuju, dok to Bošnjaci još ne mogu. Pošto samo 2 550 Srba iz BiH ima duplo državljanstvo, smatramo da je taj problem ograničen i da će biti riješen time što će BiH u cjelini brzo ispuniti uslove za bezvizni režim - rekao je Barrot.

On je istakao da je BiH tek sada počela izdavanje biometrijskih pasoša, a Srbija ih je izdala već 800 000. "Idemo korak po korak, etapu po etapu. Prvo treba srediti sve tehničke uslove. Oni jednostavno nisu ispunjeni", rekao je Barrot.

"Jako smo teško uvjerili Savjet (27 država članica) da, nakon ispunjavanja rigoroznih standarda, dopusti ukidanje viza za tri zemlje. Nismo mogli predložiti i BiH, jer njeni rezultati nisu bili dovoljno uvjerljivi", rekao je Barrot, komentarišući zašto BiH nije dato vremena do kraja godine da dostigne tri zemlje, pošto je izdavanje biometrijskih pasoša počelo 1. jula.

Rehn je rekao da je zemlja izgubila godine i godine u nacionalističkoj retorici, umjesto da ih je potrošila na reforme, pa tako i na ove koje se odnose na ispunjavanje uslova za bezvizni režim. On je odbacio političku motivicaju zaostajanja BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: