Info dan u Sarajevu
0

BiH može aplicirati za projekte koji osiguravaju finansiranje u oblasti zdravstvene zaštite

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH danas se u Sarajevu održava info dan o Trećem programu za djelovanje Unije u oblasti zdravstva (2014.-2020.). BiH u programu učestvuje od prošle godine kako bi imala priliku aplicirati za projekte koji osiguravaju finansiranje u raznim oblastima zdravstvene zaštite.

"Ovo je prilika za finansiranje projekata u oblasti integrirane zdravstvene zaštite za nezarazna oboljenja, tu je i mogućnost razmjene prakse, finansiranje projekata koji se odnose na rijetke bolesti, planirana je i podrška laboratorijama te podrška u slučajevima prekograničnih prijetnji kao što je 2014. godine bila ebola. Postoji i mogućnost finansiranja u oblasti nabavki", kazala je Cinthia Menel Lemos iz Unije u oblasti zdravstva.

Osim BiH, u programu učestvuje još 30 zemalja, a projekti su namijenjeni trima organizacijama iz različitih država koje zajedno rade na implementaciji jednog projekta.

"To podrazumijeva da organizacija koja želi aplicirati treba pokazati šta nudi, kakva znanja i iskustva te da potraži partnerske organizacije iz drugih država kako bi zajedno aplicirale za projekt. Planirano je da projekti traju 2-3 godine", rekla je Menel Lemos.

Apelovala je na zdravstvene organizacije u BiH da apliciraju na projekte zato što Vijeće ministara BiH svake godine plaća određeni iznos za učešće u programu.

"Taj novac osiguravaju građani kroz plaćanje poreza, a ukoliko organizacije ne apliciraju sredstva se neće vratiti u BiH, nego će se potrošiti u drugim državama. Mi ne finansiramo 100 posto projektne troškove nego od 60 do 80 posto", navela je Menel Lemos.