{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH mora riješiti pitanje državne imovine i statusa Brčkog"

F
3.10.2008. u 17:29
0
5
"BiH mora riješiti pitanje državne imovine i statusa Brčkog"
0
"BiH mora riješiti pitanje državne imovine i statusa Brčkog"
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák informirao je danas u Moskvi ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Vladimira Titova o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a naročito o napretku u realizaciji pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU koje je utvrdio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.
“Ostvaren je značajan napredak u realizaciji pet ciljeva”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Međutim, još uvijek nema dogovora o održivom rješenju za pitanje državne imovine te o punoj integraciji Brčko Distrikta u ustavnu strukturu BiH”. Dodao je kako međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH da poduzmu dodatne napore kako bi riješili ova dva ključna pitanja.

Govoreći o drugom uslovu Vijeća za implementaciju mira, Lajčak je naglasio da će politički lideri morati pokrenuti konstruktivniji dijalog i izbjegavati provokativnu retoriku, kako bi osigurali pozitivnu ocjenu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira vezano za političku situaciju u BiH.

Zamjenik ministra Titov ponovo je istaknuo punu opredijeljenost Rusije za uspješnu tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU te osiguravanje da funkcionalna Bosna i Hercegovina preuzme punu odgovornost za svoju evropsku budućnost, za dobrobit svih njenih građana, saopćio je danas OHR/EUSR.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: