Lajčak u Moskvi
0

"BiH mora riješiti pitanje državne imovine i statusa Brčkog"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák informirao je danas u Moskvi ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Vladimira Titova o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a naročito o napretku u realizaciji pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU koje je utvrdio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

“Ostvaren je značajan napredak u realizaciji pet ciljeva”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Međutim, još uvijek nema dogovora o održivom rješenju za pitanje državne imovine te o punoj integraciji Brčko Distrikta u ustavnu strukturu BiH”. Dodao je kako međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH da poduzmu dodatne napore kako bi riješili ova dva ključna pitanja.

Govoreći o drugom uslovu Vijeća za implementaciju mira, Lajčak je naglasio da će politički lideri morati pokrenuti konstruktivniji dijalog i izbjegavati provokativnu retoriku, kako bi osigurali pozitivnu ocjenu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira vezano za političku situaciju u BiH.

Zamjenik ministra Titov ponovo je istaknuo punu opredijeljenost Rusije za uspješnu tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU te osiguravanje da funkcionalna Bosna i Hercegovina preuzme punu odgovornost za svoju evropsku budućnost, za dobrobit svih njenih građana, saopćio je danas OHR/EUSR.