Nikola Špirić
0

'BiH mora pregovarati s MMF-om'

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da BiH u vrijeme svjetske ekonomske krize mora da pojača saradnju sa globalnim finansijskim institucijama, jer nema monetarnu suverenost, zbog čega se i odlučila na pregovore sa MMF-om.

"BiH nema monetarnu suverenost, ona je ograničena u mogućnostima i u odgovoru izazovima, pa mora da pojača saradnju sa globalnim finansijskim institucijama. Donijeli smo odluku da počnemo pregovore sa MMF-om, ne kao prijeku potrebu za finansijskim sredstvima, već kao potrebu za rezervacijom sredstava da bi sačuvali stopu ekonomskog rasta i radna mjesta", rekao je Špirić novinarima u Trebinju.

Prema njegovim riječima, efekti globalne ekonomske krize dovešće do pada ubiranja prihoda i do stagnacije ekonomskog rasta, na šta se mora naći odgovor.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i socijalnim problemima u Trebinju, RS i BiH, Špirić je istakao da je prioritetan zadatak da se očuvaju radna mjesta i obezbijedi socijalna stabilnost, u šta se moraju uključiti sve institucije.

Fiskalni savjet BiH zadužio je prije dva dana ministra finansija i trezora Dragan Vrankića da uputi poziv MMF-u za početak pregovora za zaključivanje 'stend baj' aranžamana. S tim u vezi zadužena je Savjetodavna grupa da pripremi platformu koja će služiti kao osnov za otpočinjanje pregovora u roku od sedam dana.