{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH mora podići standarde da bi nastavila izvoz u Hrvatsku

F
26.3.2012. u 13:48
0
3
BiH mora podići standarde da bi nastavila izvoz u Hrvatsku
0
BiH mora podići standarde da bi nastavila izvoz u Hrvatsku
Bosna i Hercegovina mora podići svoje standarde da bi nastavila izvoziti meso i mlijeko na hrvatsko tržište i nakon prijema ove zemlje u Evropsku uniju sredinom naredne godine, izjavila je danas u Sarajevu članica hrvatskog pregovaračkog tima s EU Ružica Gelo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Govoreći za medije na prezentaciji rezultata projekta "Dobri susjedi" koji je proveo istraživački centar "Populari" uz podršku vlade Velike Britanije, Gelo je kazala da ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju dolazi do otkazivanja Ugovora o slobodnoj trgovini, odnosno Ugovora o CEFTA-i iz 2006. godine. Od tada će Hrvatska i BiH u svojoj međusobnoj trgovini primjenjivati odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Za hrvatski izvoz prehrambenih proizvoda to ima za posljedicu povećanje carina na oko 30 posto hrvatskog izvoza. S druge strane, kada je u pitanju izvoz iz BiH u Hrvatsku to se odnosi na četiri grupe proizvoda, od kojih je po mišljenju Gelo za BiH najznačajniji izvoz vina.

Drugi segment je što BiH do članstva Hrvatske u EU može izvoziti hranu animalnog porijekla, meso i mliječne proizvode, ali hrvatskim ulaskom u EU to više neće moći.

"Zato mislim da je za BiH najvažnije povećati standarde, odnosno riješiti sve ono što je Hrvatska rješavala u proteklih desetak godina da bi danom našeg ulaska mogla nastaviti izvoz mesa, mlijeka i mliječnh prerađevina na hrvatsko tržište", kazala je Gelo.

Govoreći iz hrvatskog iskustva, istaknula je da poglavlje 12 (veterinarstvo i sigurnost hrane) spada u jedno od najzahtjevnijih područja, a prvi put je u slučaju Hrvatske i Turske to područje izdvojeno kao zasebno poglavlje.

"Samo popis legislative obuhvaća 120 stranica raznih uredbi, direktiva i drugog, a zadaća svake države je da u pretpristupnom razdoblju te propise implementira u svoje nacionalno zakonodavstvo", rekla je članica hrvatskog pregovaračkog tima Ružica Gelo.

Jedna od članica istraživačkog tipa "Popularija" Vesna Malenica izjavila je da je jedan od ciljeva projekta "Dobri susjedi", rađenog u posljednjih godinu dana, bio doprinijeti procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji na jasan, praktičan i konkretan način.

"Nažalost, svjedoci smo da se priča o približavanju BiH Evropskoj uniji klreće u domenu apstraktnog. Ono što "Populari" pokušava jeste da priču vrati u domen konkretne diskusije", kazala je ona.

U istraživanju je korišteno regionalno iskustvo te Malenica kaže da je BiH na izvjestan način u povoljnom položaju jer ima za susjeda Hrvatsku koja je uspješno okončala proces priključenja EU, a spremna je da pomogne BiH da prođe kroz taj proces učeći se na uspjesima i greškama Hrvatske.

Ona se ne slaže s tvrdnjama da će se BiH prijemom Hrvatske naći u izolaciji i da ne radi ništa.

"Proces jeste težak, ali je izvodljiv", kazala je članica istraživačkog tima "Popularija" Vesna Malenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: