BiH
0

BiH mora podići standarde da bi nastavila izvoz u Hrvatsku

FENA
Bosna i Hercegovina mora podići svoje standarde da bi nastavila izvoziti meso i mlijeko na hrvatsko tržište i nakon prijema ove zemlje u Evropsku uniju sredinom naredne godine, izjavila je danas u Sarajevu članica hrvatskog pregovaračkog tima s EU Ružica Gelo.

Govoreći za medije na prezentaciji rezultata projekta "Dobri susjedi" koji je proveo istraživački centar "Populari" uz podršku vlade Velike Britanije, Gelo je kazala da ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju dolazi do otkazivanja Ugovora o slobodnoj trgovini, odnosno Ugovora o CEFTA-i iz 2006. godine. Od tada će Hrvatska i BiH u svojoj međusobnoj trgovini primjenjivati odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Za hrvatski izvoz prehrambenih proizvoda to ima za posljedicu povećanje carina na oko 30 posto hrvatskog izvoza. S druge strane, kada je u pitanju izvoz iz BiH u Hrvatsku to se odnosi na četiri grupe proizvoda, od kojih je po mišljenju Gelo za BiH najznačajniji izvoz vina.

Drugi segment je što BiH do članstva Hrvatske u EU može izvoziti hranu animalnog porijekla, meso i mliječne proizvode, ali hrvatskim ulaskom u EU to više neće moći.

"Zato mislim da je za BiH najvažnije povećati standarde, odnosno riješiti sve ono što je Hrvatska rješavala u proteklih desetak godina da bi danom našeg ulaska mogla nastaviti izvoz mesa, mlijeka i mliječnh prerađevina na hrvatsko tržište", kazala je Gelo.

Govoreći iz hrvatskog iskustva, istaknula je da poglavlje 12 (veterinarstvo i sigurnost hrane) spada u jedno od najzahtjevnijih područja, a prvi put je u slučaju Hrvatske i Turske to područje izdvojeno kao zasebno poglavlje.

"Samo popis legislative obuhvaća 120 stranica raznih uredbi, direktiva i drugog, a zadaća svake države je da u pretpristupnom razdoblju te propise implementira u svoje nacionalno zakonodavstvo", rekla je članica hrvatskog pregovaračkog tima Ružica Gelo.

Jedna od članica istraživačkog tipa "Popularija" Vesna Malenica izjavila je da je jedan od ciljeva projekta "Dobri susjedi", rađenog u posljednjih godinu dana, bio doprinijeti procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji na jasan, praktičan i konkretan način.

"Nažalost, svjedoci smo da se priča o približavanju BiH Evropskoj uniji klreće u domenu apstraktnog. Ono što "Populari" pokušava jeste da priču vrati u domen konkretne diskusije", kazala je ona.

U istraživanju je korišteno regionalno iskustvo te Malenica kaže da je BiH na izvjestan način u povoljnom položaju jer ima za susjeda Hrvatsku koja je uspješno okončala proces priključenja EU, a spremna je da pomogne BiH da prođe kroz taj proces učeći se na uspjesima i greškama Hrvatske.

Ona se ne slaže s tvrdnjama da će se BiH prijemom Hrvatske naći u izolaciji i da ne radi ništa.

"Proces jeste težak, ali je izvodljiv", kazala je članica istraživačkog tima "Popularija" Vesna Malenica.