Rajko Kuzmanović
0

"BiH moguća samo kao složena država"

FENA
Bosna i Hercegovina moguća je samo kao složena, ustavna i pravna država, u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati svoj identitet, reko je danas u Palermu (Italija) predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Naveo je da će se stabilna BiH ostvarit potpunim poštivanjem posebnih identiteta, a ne njihovim negiranjem i potiskivanjem. To omogućuje sadašnji Dejtonski ustav, zbog čega, na toj osnovi, moraju biti očuvani entiteti u njihovom punom ustavnom kapacitetu,stav je Kuzmanovića.

„Zbog toga je neprihvatljivo radikalno mijenjanje Ustava BiH, jer takve promjene mogu samo pogoršati situaciju“, rekao je predsjednik RS-a dodajući da je ispravno prihvatiti postojeći, Dejtonski model, uz amandmanske korekcije za koje su svi saglasni.

-Te korekcije se mogu posmatrati, dodao je, u svijetlu evropske perspektive, izvršavanja obaveza, a time i korišćenja prednosti koje pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i BiH.

„Dejtonski ustavni okvir, prema kome je BiH složena državna zajednica, kao što je to i veliki broj država članica Evropske unije, nije prepreka njenoj evropskoj perspektivi“, zaključio je predsjednik RS-a tokom predavanja koje je danas održao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Palermu o temi „Ustavno uređenje BiH i RS“.

Nakon predavanja Kuzmanović se sastao sa rektorom Univerziteta u Palermu Robertom Lagalom i dekanom Pravnog fakulteta u Palermu Đuzepom Verdom, a dogovoreno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između univerziteta u Banjoj Luci i Palermu, koji će podrazumijevati i razmjenu studenata.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan u proljeće iduće godine u Banjoj Luci.