{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH među zemljama kojima prijeti visok rizik od dječije paralize

A
2.11.2013. u 16:22
0
18
BiH među zemljama kojima prijeti visok rizik od dječije paralize
0
BiH među zemljama kojima prijeti visok rizik od dječije paralize
Naučni magazin “Nature” objavio je podatke o zemljama kojima prijeti poliomijelitis ili dječija paraliza, a među njima se nalazi i Bosna i Hercegovina.
Magazin navodi da se poliovirus ponovo pojavio nadomak evropskog jugoistoka, u Izraelu i Siriji, ostavljajući javno zdravstvo u evropskim zemljama u brizi da bi se bolest mogla ponovno vratiti i u taj dio svijeta.

Prema pisanju magazina "Nature", četiri evropske zemlje kojima prijeti visok rizik pojavljivanja dječije paralize su BiH, Rumunija, Ukrajina i Gruzija.

Također, evropske zemlje kojima prijeti srednji stepen pojavljivanja dječije paralize su Hrvatska, Srbija, Velika Britanija, Njemačka, Grčka, Turska, Bugarska, Poljska, Island i još neke zemlje.

S druge strane, u preostalim zemljama Evrope vrlo je nizak ili nikakav rizik od izbijanja dječije paralize.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je evropsku regiju, kojoj pripadaju 53 države od Rusije do Portugala, 2002. godine slobodnom od dječije paralize.

Međutim, mnoge evropske zemlje nakon toga su oslabile svoj nadzor i mnoge zemlje su izrazito osjetljive na neželjene slučajeve izvana.

Marc Sprenger, direktor Evropskog centra za kontrolu i prevenciju (ECDC) u Stockholmu ističe da je za situaciju u vezi sa dječijom paralizom "alarmantna".

ECDC navodi da postoji realna opasnost od izbijanja ove bolesti i u Evropi, zbog slabosti u odbrani Evrope od dječije paralize, povećanje tranzita između Evrope i Izraela i milioni izbjeglica koje bježe iz Sirije.

Inače, sve do 1988. godine u 125 zemalja u svijetu godišnje je bilo paralizirano 350.000 djece. Ipak, taj broj je u posljednjih 25 godina smanjen za više od 99 posto, na samo 223 slučaja godišnje.

Polio je trenutno bolest prisutna u samo tri zemlje, Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu.

Povremeni uvozni slučajevi i dalje se javljaju u nekim dijelovima Afrike, posebno u Somaliji gdje je ove godine zabilježeno 174 slučaja oboljenja.

Ipak najnovija prijetnja pojavila se 19. oktobra kad je WHO izvijestio o grupi ljudi s klasičnim simptomima poliomijelitisa u jednoj, sukobima zahvaćenoj regiji u istočnoj Siriji, kojima je dijagnoza naknadno i potvrđena. Pretpostavlja se da su ti slučajevi vjerojatno rezultat pada stope imuniteta kod djece zbog ratnih uvjeta.

Također, Izrael ima visoku stopu imuniteta protiv dječije paralize, ali je do februara ove godine u kanalizaciji u nekoliko gradova u južnom dijelu Izraela pronađen divlji poliovirus. Isto tako, isti virus je zabilježen i na zapadnoj obali Gaze.

ECDC i WHO navode da je rizik od širenja poliomijelitisa iz Izraela u svijet vrlo visok, zbog dugotrajne cirkulacije virusa na vrlo velikom području.

U cilju sprečavanja virusa, u Izraelu je vakcinisano više od 890.000 djece, a u Siriji je vakcinu primilo 2.400.000 djece.

Iz WHO-a navode da stanovnici Evrope koji su primili vakcinu mogu biti sigurni, upozoravajući da neke zemlje poput Ukrajine, Rumunije pa čak i neke bogatije zemlje, imaju ispodprosječnu stopu vakcinisanih građana.

Prema posljednjim podacima, oko 12 miliona evropske djece nije vakcinisano protiv dječije paralize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: