BiH
0

BiH među 80 zemalja koje su ugrožene minama

NINA
Više od 80 zemlja širom svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, ugroženo je postojanjem minskih područja, istaknuto je jučer na summitu o svijetu oslobođenom od mina, koji je održan u Najrobiju.

Pomoćnica glavnog sekretara UN-a i direktorica UNDP-ovog odbora za prevenciju konflikata i rekonstrukciju (BCPR) Julia Taft kazala je da UNDP trenutno podržava nacionalne razvojne kapacitete za protivminsko djelovanje u 27 zemalja te da u 2005. planira uspostaviti programe u još šest zemalja.

"UNDP je obučio više od 500 protivminskih menadžera višeg i srednjeg nivoa u menadžmentu i poduzeo i protivminske programe razmjene između šest zemalja koje se suočavaju s problemom mina kako bi se omogućilo da razmijene naučene lekcije i ojačaju međunarodnu protivminsku mrežu", naglasila je Taft.

Ona je također ukazala na nekoliko zemalja koje su teško pogođene problemom mina koje su protivminsku akciju usvojile kao integralni dio svojih razvojnih planova i proračuna, uključujući i BiH koja bi trebala usvojiti državnu strategiju za uklanjanje svih mina do 2010.