Robert Cooper
0

"BiH malim koracima mora krenuti ka Evropi"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Generalni direktor za inozemne i vojnopolitičke poslove pri Generalnom sekretarijatu Vijeća Evropske unije Robert Cooper izjavio je danas u Banjoj Luci da BiH mora krenuti malim koracima naprijed koji će je dovesti na put ka Evropi, dodavši da je uvjeren da to BiH može.

Cooper je, nakon razgovora s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, kazao da je za to neophodno riješiti pitanje državne imovine te pitanje nekih izmjena ustava.

"Uvjeren sam da možemo riješiti ove probleme, a potrebna je dobra volja i konstruktivan duh svih koji su uključeni u proces“, rekao je Cooper.

Uspjeh oko ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režima, dodao je, pokazuje da se u BiH može krenuti naprijed i to treba učiniti i na jednom širem spektru.

Dodik je rekao da je neophodno nastaviti razgovore da bi se vratili na put evropskih integracija te dali novu dinamiku, prije svega, kazao je, zbog činjenice da su ispunjeni uvjeti za viznu liberalizaciju.

"Činjenica je da je već sada stepen ispunjenosti potrebnih uvjeta u BiH veći nego u trenutku kada je Srbija i Crna Gora dobila 'zeleno svjetlo' za viznu liberalizaciju“, rekao je entitetski premijer.

Istaknuo je da su pomaci neophodni imajući u vidu i činjenicu da naša zemlja od nove godine postaje nestalna članica Vijeća Evrope.

"Ukoliko bi se riješilo pitanje državne imovine, odnosno uspunilo pet plus dva uvjeta i cilja stvorili bi se uvjeti za zatvaranje OHR-a kao pretpostavke za apliciranje BiH u članstvo u EU uz određene, eventualno, ustavne promjene. To bi bila jedna savim nova dinamika za BiH“, rekao je Dodik.

Naglasio je i da je potrebno osigurati konsenzus o svim ovim pitanjima u BiH i da se za njim mora tragati.