Presuda Evropskog suda
0

BiH krši prava štediša

FENA
Foto: CIN.ba
Foto: CIN.ba
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je pilot presudu u slučaju "Suljagić protiv Bosne i Hercegovine" te ocijenio da BiH masovno krši prava štediša, izjavila je danas uoči Skupštine Udruženja za zaštitu štediša u BiH predsjednica Udruženja Amila Omersoftić.

Omersoftić je pojasnila da je ova presuda koja obavezuje BiH da otkloni sve prepreke da bi štediše mogle doći do svog novca, izuzetno važna.

"Sud je s jedne strane bio obziran prema državi koja nema novaca da odmah isplati sva potraživanja po osnovi stare devizne štednje, ali je nametnuo i kamatu od 12 posto za nepoštivanje preuzetih obaveza. Presuda je obavezala BiH da do 2016. vrati novac štedišama", izjavila je Omersoftić.

Evropski sud u presudi je naveo da su po izvještajima Međunarodnog monetarnog fonda čak četvrtina građana BiH devizne štediše.

"Presuda utvrđuje oko milijardu eura potraživanja. Od toga je u RS-u jedan dio štediša izdatim obveznicama uspio naplatiti svoju štednju. FBiH to nije ispunila te joj je naređeno da za verificiranu štednju u 2006. hitno izda obveznice. Za sve ostale, u Strasbourgu će u narednih šest mjeseci biti zadržani njihovi predmeti, sve dok kontrolom Komiteta ministara Vijeća Evrope Bosna i Hercegovina po presudi ne otkloni sve prepreke", kazala je Omersoftić.

Tako bi, smatra Omersoftić, štediše do kraja 2010. morale dobiti precizan otplatni plan stare devizne štednje.

Današnja Skupština bit će prilika da se o presudi informiraju članovi Udruženja, ali i da se pojasne naredni koraci u ostvarivanju prava štediša.