Topčagić o bezviznom režimu
0

"BiH kasni sa izdavanjem biometrijskih pasoša"

FENA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije da brzo ispunjava preostale obaveze kako bi Evropska komisija mogla napraviti pozitivan prijedlog za liberalizaciju viznog režima, izjavio je danas u razgovoru za Fenu ambasador BiH u Misiji pri Evropskoj uniji u Bruxellesu Osman Topčagić.

Evropska komisija je nedavno ocijenila da je Makedonija ispunila sve uvjete, da su Srbija i Crna Gora uradile dosta i da trebaju da ispune preostale uvjete do momenta usvajanja odluke o viznom režimu. To usvajanje se očekuje do sastanka ministara provosuđa i unutarnjih poslova zemalja EU, vjerovatno 30. novembra/1.decembra.

  • BiH i Albanija imaju još stvari da urade i to je sve saopćeno u pismu koje je upućeno šefu bh. pregovaračkog tima Samiru Rizvi, kazao je Topčagić.

U pismu je na tri stranice navedeno šta sve treba da se uradi, a glavna stvar su biometrijski pasoši, jer Evropska komisija cijeni da je BiH u toj oblasti zakasnila.

Topčagić je naveo da ovaj prijedlog Evropske komisije ide na razmatranje u tijela Evropske unije. To uključuje Komitet za vize koji čine predstavnici država članica, Komitet za proširenje, Komitet za Zapadni Balkan i druga tijela.

Taj prijedlog, također, ide na razmatranje u Evropski parlament. Novi saziv Parlamenta je sada u fazi konstituiranja, tek treba da se svi komiteti ustanove, a sutra je prva sjednica Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i Topčagić očekuje da će biti neke diskusije vezano za prijedlog Evropske komisije o viznom režimu.

Evropski parlament će o ovome raspravljati vjerovatno u septembru ili oktobru i zauzeti svoj stav. Međutim, naglašava Topčagić, odluku donose države članice, a Parlament se samo konsultira. U nekim drugim oblastima Parlament ima pravo suodlučivanja i bez njegove saglasnosti se odluke ne mogu donijeti, ali u slučaju viza odluku donose države članice većinom glasova. Apsolutna saglasnost nije potrebna.

Za BiH su u ovom trenutku najvažnije, "a to nam stalno ovdje govore", preostale aktivnosti, prije svega biometrijski pasoši, naveo je Topčagić.

Potrebno je što je moguće brže da se jedna veća količina biometrijskih pasoša izda u oktobru i novembru. Isto tako potrebno je što brže ići sa ostalim aktivnostima.

  • Mi moramo dati izvještaj Evropskoj komisiji o svemu tome do 1. oktobra, a onda će na osnovu toga Komisija poslati monitoring tim. Ako ovaj izvještaj predajemo do 1. oktobra, a 15. oktobra počinjemo sa izdavanjem biometrijskih pasoša u većim količinama, onda bi taj monitoring tim trebalo nakon toga da ponovo dođe kod nas. Ako bi imali dobar napredak u svim oblastima, onda bi Evropska komisija mogla napraviti prijedlog za BiH, rekao je Topčagić.

Kazao je kako u Bruxellesu ima raspoloženja da se nešto tako radi veoma brzo i takve su bile najave Ollija Rehna i Pierrea Mirrela da razmak između liberalizacije viznog režima između BiH i posebno Srbije ne bude dug.

  • Ja mislim da ima spremnosti sa njihove strane. Ako za nas stvari budu išle po pozitivnom scenariju, bezvizni režim bi mogao stupiti na snagu već polovinom naredne godine, premda neki govore o 1. januaru 2011.. Dosta će ovisiti od napretka koji mi napravimo, a raspoloženja da se jedna takva odluka donese ima, rekao je u razgovoru za Fenu ambasador Topčagić.