BiH
0

BiH još u redu zemalja koje su bogate vodom

FENA
Mi u BiH nismo u situaciji da govorimo o nestašici vode i našoj ugroženosti zbog toga. Još pripadamo redu zemalja koje se mogu smatrati bogatim vodom, koja je dosta dobrog kvaliteta, rečeno je danas na Ilidži na stručnom skupu u povodu obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda.

Naziv ovogodišnjeg Dana voda je „Borba s nestašicom vode - svaka kap je važna“.

Organizator je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, javnim preduzećima „Vodno područje slivova rijeke Save“ Sarajevo i „Vodno područje slivova Jadranskog mora „ Mostar te Direkcijom voda iz Bijeljine.

Skup je otvorila pomoćnica federalnog ministra za vodoprivredu Hazima Hadžović riječima da je BiH među zemljama koje se još nisu suočile s nestašicom vode. To, upozorila je, nikako ne znači da mi u BiH nemamo velikih problema u pogledu zaštite i korištenja voda. Tome je dodala da resorno federalno ministarstvo i druge nadležne institucije u BiH, na svim nivoima, rade na rješavanju tih pitanja,

„Ono što je značajno i urađeno u prošlim godinama, a što može dopirinijeti u borbi s nestašicom vode jeste donošenje entitetskih zakona o vodama. Ti zakoni su u značajnoj mjeri harmonizirani s principima legislative Europske unije o vodama i omogućavaju uspostavu jednog sistema upravljanja vodama u BiH, koji bi trebalo da omogući bolji uvid u stanje voda i bolji pristup vodi za sve ljude“, kazala je Hadžović.

Tako će, naglašeno je primjena novog Zakona o vodama u Federaciji početi u naredna dva-tri mjeseca, a primjena Zakona o vodama u RS-u je već počela.

Na skupu je upozoreno i na to da visoki procent stanovništva u BiH nema osiguran adekvatan pristup vodi te da su vode u ovoj državi izložene stalnom zagađivanju od industrije, naselja i deponija, što vodi ka smanjenju upotrebljivosti vode za razne namjene.

Utroškom samo oko 15 posto od ukupnih prosječnih godišnjih raspoloživih količina vode mogu se zadovoljiti sve naše potrebe za vodom u dužem nizu godina, naglasili su učesnici, uz napomenu kako to zahtijeva dobro osmišljen koncept upravljanja vodnim resursom.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je s javnim preduzećima za vodna područja, koja će se novim zakonom transformirati u agencije za vode, otpočelo aktivnosti na izradi strategije upravljanja vodom.

Generalna skupštine UN-a je krajem 1992. godine usvojila rezoluciju kojom se 22. mart proglašava Svjetskim danom vode. Obilježavanje ovog dana u svijetu je počelo 1993., a preporuka UN-a je da se javno mnijenje u svakoj zemlji što više informira i uključi zajedno sa stručnim organizacijama, u proces očuvanja i razvoja vodnih resursa.