Sven Alkalaj
0

BiH jedini kandidat za nestalnu članicu VS UN

FENA
Republika Poljska odlučila je odustati od kandidature za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN, na taj način značajno se povećale šanse da Bosna i Hercegovina, sada kao jedini kandidat iz istočno- evropske grupe zemalja, postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010 - 2011. godine, saopćio je danas ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u Sarajevu na pres-konferenciji.

Napravljen je kratak pregled brojnih diplomatskih susreta održanih s ciljem osiguravanja podrške kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN.

Ministar Alkalaj je podsjetio da je za ovo članstvo do sada već lobirano na značajnim međunarodnim susretima u Bruxellesu, na zasjedanju zemalja članica Organizacije islamske konferencije i Pokreta nesvrstanih.

S obzirom da je usaglašena zajednička izjava ministara vanjskih poslova BiH i Republike Poljske, ministar Alkalaj je prisutnim novinarima pročitao izjavu u kojoj stoji: "25. septembra održan je bilateralni susret između Radoslaw Sikorski, ministra vanjskih poslova Poljske, i Svena Alkalaja, ministra vanjskih poslova BiH. Oba ministra imala su zajedničke poglede da je stabilnost i prosperitet regiona zapadnog Balkana od najveće važnosti. Poljska je naglasila kontinuiranu želju za jačanjem međunarodne pozicije novih država, uspostavljenih nakon raspada Jugoslavije, kao i za razvoj prijateljskih odnosa sa njima.

Stoga, Poljska je odlučila da odgodi svoju kandidaturu za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, tj. Vlada Poljske je odlučila da povuče svoju kandidaturu za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a, za period 2010-2011. godina, i da podrži kandidaturu BiH isti mandat.

Poljska, također, poziva sve države koje su već dale podršku poljskoj kandidaturi da podrže BiH da postane članica Vijeća sigurnosti UN-a. S obzirom na činjenicu da BiH ostaje jedini kandidat ispred istočno-evropske grupe na ovim izborima, obje strane su izrazile nadu da će istočno-evropska grupa potvrditi kandidaturu BiH.

Alkalaj je obećao da će BiH podržati kandidaturu Poljske za Vijeće sigurnosti UN-a u budućnosti, kadgod Poljska odluči da se kandiduje za ovo tijelo. Sarajevo će uložiti sve napore da pomogne Poljskoj u dobijanju podrške zemalja članica UN-a za gore pomenutu kandidaturu".

Alkalaj je obavijestio danas predstavnike medija da je od 2. do 4. oktobra u Parizu održano savjetovanje ambasadora BiH akreditiranih u Evropskoj uniji, gdje je razgovarano o potrebi intenziviranja aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u cilju brže ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju BiH s EU u zemljama akreditacije.

Tokom savjetovanja ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner je održao predavanje o trenutnom predsjedavanju Francuske Evropskom unijom, kao i odnosima s BiH i njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Alkalaj je pozvao ministra Kouchnera da u najskorije vrijeme posjeti našu zemlju, što je sa zadovoljstvom prihvatio. Značaj ove posjete je utoliko veći budući da je Francuska predsjedavajuća EU do kraja 2008. godine, saopćeno je danas iz kabineta ministra Alkalaja.