BiH
24

BiH jedina u regionu nema banku koštane srži: Građani plaćaju skupe operacije u inozemstvu

Piše: S. Č.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amela Sućeska (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Za formiranje banke koštane srži potrebno je 1.500 tipiziranih uzoraka. Naša zemlja trenutno raspolaže sa nešto više od 1.000 čija je cijena 400 eura po uzorku. Iz projekta "Banka koštane srži" istaknuli su da je za formiranje banke potrebno malo, ali da se mnogi prave gluhi.

Naime, građani su spremni dati uzorke, ali problem je cijena tipizacije. U normalnim uslovima država bi priskočila u pomoć, a kod nas, standardno, te pomoći nema.

"Ovim fondom kojim trenutno raspolažemo niti možemo formirati registar, niti ući u svjetske asocijacije. Naš registar naslonjen je na hrvatski, što su nam omogućili iz hrvatskog ministarstva zdravstva. Što se tiče naših vlasti, nismo naišli ni na kakvu podršku", izjavila je direktorica projekta "Banka koštane srži".

Cijena transplantacije koštane srži u inozemstvu košta blizu 300.000 eura. Ukoliko domaća banka koštane srži uđe u Evropsku asocijaciju banaka, ta cijena bi za naše građane iznosila između 50 i 70 hiljada KM.

"Dajte da pomognemo onima koji nemaju tih 300.000, a vjerujem da je to velika većina. U Bosni i Hercegovini od 60 pacijenata godišnje njih 47 umre. Za razloge pitajte institucije države", rekao je Abdulkadir Tuco, predsjednik NVO Mala, jednog od organizatora projekta formiranja domaće banke i registra koštane srži.

Problem nepostojanja banke na vlastitoj koži osjetila je devetnaestogodišnja Nejra Musić, koja se sa svojom bolešću morala boriti u inozemstvu.

"Sa 15 godina sam, nažalost, oboljela od raka limfnih čvorova. Porazno je reći da nam naša država ne nudi ništa. Mi imamo dobre i stručne ljekare, ali bez pomoći države ni oni ne mogu puno toga učiniti. Sve preglede koje sam obavljala, obavljala sam u inozemstvu jer ovdje nisam imala tu mogućnost", rekla je Musić.

Danas je obilježena godišnjica uzimanja prvog uzorka krvi za Banku koštane srži u BiH. Prvi donor bio je, zanimljivo, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

"Razlog zbog kojeg ni do danas nije formirana banka koštane srži je, kratko i jasno, nekompetentnost domaćih vlasti", smatra načelnik Hadžibajrić.

Planirano je da domaća banka koštane srži bude u Mostaru. Prvobitni plan je bio da sjedište banke bude formirano u Sarajevu, ali kako su istaknuli organizatori, komplikovana administracija učinila je svoje i u ovom slučaju.