BiH
0

BiH jedina u Evropi nema instituciju za pitanja mladih

NINA
Omladinska informativna agencija BiH (OIA) upozorava da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema nikakvu instituciju za pitanja mladih.

Iz OIA-e napominju da je u ljeto 2002. državni Parlament usvojio Rezoluciju o mladima, a Predsjedništvo BiH uputilo inicijativu da se formira odjel za mlade u nekom od ministarstava Vijeća ministara.

Omladinska informativna agencija BiH je u jesen 2004. uz podršku niza drugih organizacija predložila koncept institucionalnog okvira koji predviđa kreiranje odjela za mlade pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kako naglašeno u saopštenju, u istom razdoblju Svjetska banka izrazila je spremnost podržati instituciju za mlade s 250.000 KM, ukoliko bi bilo dovoljne političke volje, a ukoliko je ne bude, u sljedećim sedmicama pomoć će biti povučena.

OHR i Vijeće Evrope službeno su protekli mjesec uputili državnim tijelima pitanje kada će BiH osnovati instituciju za pitanja mladih, ali odgovora, istaknuto je, do danas nema.

''Možda je to ustvari i najbolji razlog zašto 77 posto mladih BiH treba realizirati svoju jasno iskazanu želju - želju da odu iz Bosne i Hercegovine, i to u jednom smjeru'', ističe se na kraju saopštenja OIA-e BiH.