Domaćin će biti Biden
437

BiH jedina od zemalja regije neće učestvovati na američkom Samitu za demokratiju

B. R.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja neće učestvovati na ovogodišnjem Samitu za demokratiju (The Summit for Democracy) koji organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Bosna i Hercegovina nije na listi učesnika samita, koja je objavljena na web stranici ovog ministarstva. Na listi nisu ni Rusija ni Kina, a samit će biti održan 9. i 10. decembra.

Domaćin ovog samita, koji će okupiti čelnike desetina država svijeta, predstavnike civilnog društva i privatnog sektora, bit će američki predsjednik Joe Biden. Razgovarat će o izazovima po demokratiju i mogućim mjerama za poboljšanje demokratskog poretka te unapređenje ljudskih prava.

Iz State Departmenta su poručili da će ovo biti prilika da američka vlast sasluša koje su to prijetnje po demokratiju u drugim zemljama. Ključne teme bit će borba protiv autoritarizma, borba protiv korupcije i borba za ljudska prava.

U State Departmentu nije obrazloženo zašto pojedine države neće učestvovati na ovom samitu - da li je riječ o njihovoj odluci ili odluci samih država. Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i/ili Ministarstva vanjskih poslova do objavljivanja ovog teksta se nisu očitovali po ovom pitanju.