{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je važan projekt koji treba završiti"

F
FENA
22.1.2009. u 10:57
0
51
"BiH je važan projekt koji treba završiti"
0
"BiH je važan projekt koji treba završiti"
Foto: AP
S dolaskom Baracka Obame u Bijelu kuću, mnogi se već odavno pitaju koja će biti njegova lista prioriteta. Tokom kampanje on je nagovještavao sasvim drugačiju politiku prema nekim ključnim svjetskim dešavanjima u odnosu na sada već bivšeg predsjednika Busha. A da li će se i na jednoj listi prioriteta naći Balkan, ili čak Bosna? Šta u toj regiji Obamina administracija treba, a šta ne treba učiniti?
Predsjednik Obama oko sebe sada ima ljude koji su izvrsni poznavaoci Bosne i Balkana, u prvom redu tu su Joe Biden i Hillary Clinton. Neki od političkih analitičara u Washingtonu su u razgovoru za Glas Amerike izrazili nadu da će se BiH barem malo popeti s trenutno veoma niskog mjesta na listi američkih prioriteta.

Bruce Hitchner, koji se nalazi na čelu projekta Dayton Peace Accords, za Glas Amerike je kazao: “Sjedinjene Države, a osobito Obamina administracija, u naslijeđe dobivaju nešto preostalo još od Clintonove administracije: postizanje mira u BiH. I stoga imaju specijalnu ulogu u budućnosti te zemlje. Sjedinjene Države zato na neki način imaju odgovornost da se uključe na način na koji samo Obamina administracija može. Smatram da Sjedinjene Države trebaju biti jak zagovornik nastojanja BiH ka pridruženju EU. To jeste evropski projekt, ali Sjedinjene Države mogu tijesno surađivati i glasno govoriti u ime tog nastojanja. Postoje brojne opcije o kojima ljudi razmišljaju i razgovaraju, ali najvažnija stvar je jedna ključna riječ, a to je konstruktivno ponovno angažiranje.“

Dodao je da BiH za Ameriku nije na listi prvih 10 prioriteta problematičnih regija u svijetu. "Ali mogu vam reći da je jasno da postoji uvjerenje među ljudima povezanim s administracijom da je Bosna važna. Bosna je u centru Evrope i ona je važan projekt koji treba završiti. I govoreći čisto praktičnim rječnikom: Ako ne možemo srediti situaciju u Bosni, koja živi u miru i stabilnosti 13 godina nakon rata, ako ne možemo uspješno riješiti probleme zemlje s četiri miliona stanovnika, kako ćemo onda ikada uspješno riješiti situaciju u Afganistanu ili Iraku? Stoga je Bosna model, ona je priča uspjeha koju treba završiti. I vjerujem da će administracija, s državnom tajnicom Hillary Clinton, bez ikakve sumnje, biti uključena. O kakvoj će se uključenosti raditi još uvijek se raspravlja, ali mislim da možete biti sigurni da će Bosna imati pažnju ove administracije na način koji samo može biti od pomoći“, kazao je Hitchner.

Janusz Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije bi BiH volio vidjeti među prvih 10 američkih prioriteta.

“Moj savjet“, kaže Bugajski, "bio bi pogledati Balkan 15 godina nakon Daytona i staviti je među 10 međunarodnih prioriteta. I tu ne mislim samo na Bosnu, već na cijelu regiju, uključujući Kosovo, Srbiju, Albaniju. Drugim riječima, treba nastojati cijelu regiju integrirati u euroatlantska kretanja. Treba vidjeti gdje tačno američko liderstvo može pomoći, gdje može dovesti do neke razlike. Na evropskoj strani sada postoji toliko mnogo dobre volje prema novoj administraciji da od toga možemo samo imati koristi. Ne zaboravite: Dayton i Kosovo su bili uspjeh za saveznike. Ako smo ozbiljni u namjeri da, kao što je rekla Hillary Clinton, obnovimo savezništvo ponovnim fokusiranjem i dovršavanjem misije na Balkanu, politički i ekonomski, onda bi to doista pomoglo jačanju saveza. Mislim da bi se Bosna mogla utijesno naći među prvih 10 iako ona očigledno nije toliko veliko niti hitno pitanje, isključivo zbog toga jer tamo više nije rat. Bosna nije hitno pitanje kao Irak ili Afganistan, ali ako bi cijela regija mogla ući među prvih 10, u smislu svoje važnosti, pa čak i konteksta šire sigurnosne i energetske važnosti, mislim da postoje šanse da se to zaista i desi", kaže Janusz Bugajski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: