Raffi Gregorian
0

'BiH je u vezi s pitanjem reformi vraćena unazad'

FENA
U nastavku prvog dana održavanja Rose-Roth seminara "Jugoistočna Evropa - Od Dejtona prema Briselu", prisutnim su se, u okviru Sesije "Jugoistočna Evropa od mirovnih operacija prema evroatlantskim integracijama: Izazovi i izgledi" obratili zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Gregorian je u toku prezentacije sumirao aktivnosti NATO-a u BiH, od 90-ih do danas.

Govoreći o situaciji u BiH, Gregorian je u nekoliko navrata istakao uspjeh prethodne vladajuće strukture u BiH koja je uspjela da uradi nekoliko veoma bitnih reformi, neophodnih za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji.

  • Urađena je izuzetno važna reforma odbrane. Inače, 2005. je bila godina u toku koje su ostvareni najveći rezultati u reformama. Već 2006. dolazi do zastoja, a u posljednje vrijeme došlo je do usporavanja, a u nekim slučajevima i poništavanja urađenih reformi. Zemlja je u vezi s ovim pitanjem vraćena unazad, kazao je Gregorian.

Najveći problemi javljaju se u vezi s rješavanjem statusa Brčkog te državnom imovinom. Dodao je da se nada da će, kada je Brčko u pitanju, sve biti riješeno već naredne sedmice, dok je pitanje državne imovine kompleksnije.

  • Prethodna vlada je uspjela da "progura" reforme i ne vidim zašto i ova to ne bi mogla uraditi. Sve što je potrebno je politička volja, kazao je Gregorian.

U obraćanju prisutnim, Trišić-Babić je podsjetila da je BiH pristupanje evroatlantskim integracijama postavila kao prioritet.

Dokaz tome su provedene reforme te potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

  • U BiH je 1996. bilo 400.000 vojnika raspoređenih u tri vojske. Danas BiH u sastavu Oružanih snaga BiH ima 10.000 vojnika pod jednom komandom, istakla je Trišić-Babić.

Podsjetila je da će u BiH, u septembru, biti održana vježba NATO-a "Združeni napor" te da OSBiH aktivno učestvuju u akcijama održavanja i osiguranja mira u svijetu već osam godina.

Trišić-Babić je još jednom potvrdila da je BiH opredijeljena i za daljnji razvoj suradnje sa zemljama susjedima.

Seminar Rose-Roth bit će nastavljen sutra u 9 sati obraćanjem ministra odbrane BiH Selme Cikotića.