Nebojša Radmanović
0

'BiH je suverena zemlja i to treba imati na umu'

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović pozvao je danas sve relevantne faktore da se ponašaju u skladu sa činjenicom da je BiH suverena zemlja, kada je riječ o eventualnim razgovorima o ustavnim promjenama.

"BiH je kao što mnogi u njoj i van nje govore suverena zemlja i pozivam da se u skladu s tim svi ponašaju kada je u pitanju razgovor o eventualnoj promjeni Ustava BiH“, ističe Radmanović.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da ustavne promjene „opterećuju unutrašnje prilike u BiH i da se o njima priča „kad god su neki teški periodi“.

"Nažalost, u BiH poslije relativnog mira od tri godine, kada ulazimo u izbornu godinu, ponovo je veliki pritisak na ustavne promjene. To možemo povezati s predstojećim zasjedanjem Vijeća za implementaciju mira (PIC) u novembru, rekao je Radmanović, dodajući da se situacija u BiH lomi na taj način da ustavne promjene "traže i radikalizuju situaciju oni koji misle da treba da ostane Ured visokog predstavnika, ali da ima i onih koji bi smireno rješavali ustavna pitanja".

On tvrdi da sve to zajedno stvara nestabilnost u BiH i dodaje da "spada među one koji dižu svoj glas protiv stvaranja nestabilnosti“, jer ona, kako je rekao, nikome ne donosi dobro.

"Pozivam sve one kojima su puna usta suvereniteta BiH, bilo da su iz BiH ili van nje, ponašaju u skladu s tim da je država suverena. Dakle, da domaćim snagama, dogovorom i širokom javnom raspravom dođemo do toga da li trebamo i kako trebamo mijenjati Ustav BiH“, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ocijenio je da je Ustav BiH osim Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH koji su prihvatili legitimni organi BiH.

Po njegovim riječima, veoma je važno odgovoriti da li BiH ima svoj ustav, jer se u skladu s tom činjenicom dolazi do stava da BiH i njeni organi sami mogu da ga mijenjaju.

"Ustav BiH je doskora bio samo Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po mom mišljenu, Ustav BiH nije samo taj aneks, nego i naš ustav, koji je parlament BiH prihvatio kada je usvojio Amandman 1. na taj ustav. Interesantno je da nekoliko mjeseci od usvajanja tog amandmana u BiH niko ne raspravlja o tome da li je Ustav naš ili nije i čak postoje neke snage koje to spore. Ovo je prilika da pozovemo naučnike i stručnjake iz te oblasti da kažu da li BiH ima ustav koji je njen, prihvaćen od njenih legitimnih predstavnika. Moje laičko mišljenje je da je on naš“, zaključio je Radmanović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.