Željko Komšić
0

"BiH je stoljećima bila raskršće, ali i spona"

FENA
Bosna i Hercegovina je posebno mjesto za promociju dijaloga različitih kultura i religija, istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na otvaranju Prve konferencije Alijanse civilizacija za jugoistočnu Evropu danas u Sarajevu.

Prva konferencija Alijanse civilizacija za jugoistočnu Evropu posvećena je pripremi Regionalne strategije Alijanse za unapređenje interkulturalnog dijaloga između zemalja regiona. Okupila je šefove diplomatija zemalja jugoistočne Evrope, zatim Turske, Španije i Švicarske, predstavnike brojnih nevladinih organizacija i druge zvanice.

Komšić je podsjetio da je Alijansa za civilizacije od osnivanja na inicijativu Španije i Turske prerasla u porodicu više od 100 zemalja koja se zalaže za promociju interkulturalnog dijaloga naročito između Istoka i Zapada, odnosno islamskog i zapadnog svijeta.

Današnja Prva konferencija Alijanse za jugoistočnu Evropu za predsjedavajućeg Komšića je prilika da se konkretizira saradnja u nizu pitanja, posebno u vezi s obrazovanjem, radom s mladima, medijima i migracijama.

BiH je stoljećima bila raskršće, ali i spona različitih kultura i religija. Zato je prirodno da se pridružila ovoj alijansi i radi na izradi svog programa za Alijansu i snažno se zalaže za unapređenje saradnje različitih kultura i religija da bi se spriječili sukobi u svijetu, kazao je predsjedavajući.

Po njegovim riječima, BiH ima vlastito iskustvo tolerancije, prekidano u nekim fazama sukoba koji su uvijek bili izazvani vanjskim faktorima te se snažno zalaže protiv svih sukoba, posebno onih na etničkoj i religijskoj osnovi.

Komšić očekuje da će kao rezultat današnjeg skupa zemlje regiona poslati jasan signal međunarodnoj zajednici da dijalogom žele ostvariti mir ne samo u regionu nego i šire.

Nakon Komšića skupu se obratio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je rekao da je odluka o održavaju ovog skupa u Sarajevu bila ne samo prava nego i simbolična, jer je Sarajevo kroz svoju historiju bilo izuzetan primjer kako različite kulture i religije žive zajedno, a ne samo jedne pored drugih.

Ocijenio je da unapređenje regionalne saradnje i međusobno razumijevanje predstavlja ključ za integraciju cijele regije u evropske strukture.

Alkalaj se nada da će konferencija rezultirati usvajanjem nove regionalne strategije koja predstavlja osnovu za daljnji rad u okviru Alijanse, na izgradnji povjerenja, međusobnog razumijevanja i time prevladavanju posljedica prošlosti.

Bliska saradnja zemalja u regionu je preduvjet za stabilnost regiona i ekonomski razvoj, naglasio je šef bh. diplomatije.