State Department o terorizmu
0

'BiH je slaba i decentralizirana država'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj terorističkih napada u svijetu je prošle godine opao za 18 procenata, ali je zabilježen alarmantan porast nasilja u Pakistanu, dok je Al-Qaida povratila dio svojih operativnih sposobnosti koje je imala prije terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

U redovitom godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju terorizma u svijetu navodi se da da Al-Qaida i dalje ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u i saveznicima te da pristalice te terorističke mreže koriste udaljena područja Pakistana za svoja utočišta i obuku odakle komuniciraju sa sljedbenicima, planiraju napade te upućuju borce u Afganistan, izvještava Glas Amerike.

Konstatira se i da je ostvaren značajan napredak u borbi protiv globalnog terorizma, uključujući zarobljavanje ili ubistva ključnih terorističkih lidera u Pakistanu, Iraku i Kolumbiji.

Što se samog Pakistana tiče, broj napada u toj zemlji je lani udvostručen u odnosu na 2007. godinu, a četverostruko je veći nego u 2006. Talibani i terorističke grupe koje sarađuju s Al-Qaidom povećali su koordinaciju, sofisticiranost i učestalost samoubilačkih i drugih bombaških napada i vlada Pakistana nije u stanju da se im se uspješno suprotstavi.

Teroristički napadi u Afganistanu su također povećani, ali su opali u Iraku. Napadi na jugu Azije, uključujući Afganistan i Pakistan čine 35 procenata od ukupno 11.770 napada izvršenih u svijetu tokom 2008. godine.

U izvještaju State Departmenta se navodi da Iran ostaje najznačajnija država koja sponzorira terorizam.

Iran se, prije svega, nastavlja oslanjati na Islamsku revolucionarnu gardu i snage "Quds" na pružanju prikrivene podrške terorističkim islamističkim militantnim grupama u inozemstvu, uključujući libanski Hezballah, palestinske terorističke grupe (Hamas i palestinski Islamski džihad), određene šiitske militantne grupe u Iraku te militantne islamističke grupe u Afganistanu, na Balkanu i drugdje.

Pored Irana, među državama koje sponzoriraju terorizam u izvještaju State departmenta se spominju Kuba, Sudan i Sirija, dok je Sjeverna Koreja, kako se navodi, u oktobru uklonjena sa te liste.

Što se Evrope tiče, Sjedinjene Države ističu da su u protekloj godini evropske zemlje unaprijedile svoje kapacitete za borbu s terorističkom prijetnjom te da su razbile nekoliko značajnih terorističkih zavjera i osudile neke osumnjičenike.

U dijelu izvještaja o Hrvatskoj stoji da je usvojena nova nacionalna strategija za prevenciju terorizmu koja ojačava sposobnost Hrvatske za saradnju s međunarodnim protuterorističkim naporima.

Usprkos podjelama i neslaganjima političkih lidera u Bosni i Hercegovini koje sprječava funkcioniranje državne vlade, institucije za provođenje zakona na državnom nivou su sarađivale sa Sjedinjenim Državama na pitanjima međunarodnog terorizma, kaže se u izvještaju State Departmenta.

Nadalje, što se BiH tiče, istaknuto je ona ostaje slaba, decentralizirana država s lošom integracijom komunikacija i konkurentskim sigurnosnim strukturama.

Nastojanja zvaničnika bh. entiteta Republike Srpske na potkopavanju institucija na državnom nivou usporavaju napore na unapređenju operativnih mogućnosti borbe protiv terorizma i finansiranja terorista.

Ti faktori, kombinirani s političkim miješanjima u provođenje zakona, učinili su BiH ranjivom i potencijalno pogodnim tlom za terorističke operacije u Evropi. Državna agencija SIPA je najodgovornija za protuterorističke operacije, ali su njene mogućnosti ograničene.

Pitanje terorizma u BiH, uključujući terorističke prijetnje, analize i protuterorističke operacije, nastavlja se politizirati. Shodno tome sposobnosti BiH i mogućnosti za nezavisnu akciju na državnom nivou nisu unaprijeđene koliko se očekivalo.

Obavještajne agencije u BiH na državnom nivou, međutim, pružile su izvanrednu saradnju i općenito bosanski zvaničnici odgovaraju na američke protuterorističke zahtjeve, također se konstatira u godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju terorizma u svijetu objavljenom u četvrtak.