Špirić u Beču
0

"BiH je sigurno područje za plasman investicija i novca"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić poručio je na Bečkim ekonomskim razgovorima da je Bosna i Hercegovina trajno opredijeljena za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, za ubrzanje procesa evropskih integracija i za provođenje reformi neophodnih da se njen pravni poredak i privredni sistem približe standardima Evropske unije.

"Današnji skup smatram našim zajedničkim projektom koji predstavlja svojevrstan odjek i potvrdu poruka Bečkog ekonomskog foruma održanog u Sarajevu 28. septembra 2009. godine. Tada smo poslali zajedničke poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima Bosne i Hercegovine i poruke investitorima da je ova država spremna za daljnji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija i novca", kazao je Špirić u obraćanju učesnicima dvodnevnog skupa u Beču, koji se pod njegovim pokroviteljstvom održava u sklopu Bečkog ekonomskog foruma.

Razgovore u Beču on smatra i prilikom za razmjenu mišljenja i stavova o putevima pronalaska rješenja radi izlaska iz teške ekonomske situacije uzrokovane globalnom ekonomskom krizom.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje posvećena dobroj regionalnoj saradnji, što predstavlja i jedan od njenih primarnih vanjskopolitičkih ciljeva. Kazao je i to da je regionalna saradnja ključ ne samo napretka u procesu pristupanja Evropskoj uniji nego i privrednog razvoja regiona u cjelini, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Špirić je konstatovao da ekonomski razgovori u Beču predstavljaju priliku za prezentaciju poslovnog i investicijskog okruženja, ali i mogućnost za konkretan razgovor i dogovor privredne saradnje.

"Cijenim da cijeli prostor Bosne i Hercegovine nudi izvanredne mogućnosti i kapacitete u raznim oblastima, poput infrastrukture, komunikacija, energije, poljoprivrede i trgovine", dodao je Špirić, naglašavajući da "kontinuirane investicije, uključujući investicije u velike infrastrukturne projekte, prije svega u domenu transporta, predstavljaju jedan od ključnih ciljeva našeg ekonomskog programa".

Spomenuo je i mogućnosti koje Bosna i Hercegovina crpi iz članstva u CEFTA sporazumu.

"Područje koje pokriva CEFTA sporazum je veoma atraktivno za ulaganje, što će sveukupno unaprijediti međusobnu regionalnu saradnju. Cio region, zahvaljujući tom sporazumu, postaje znatno atraktivniji za strana ulaganja, što treba da dovede do bržeg povezivanja s Evropskom unijom. Naša privreda u tom procesu imat će priliku da se takmiči na širem evropskom tržištu i u tome postane još uspješnija, atraktivnija i konkurentnija", kazao je Špirić.

Pozvao je investitore da ulažu u resurse u Bosni i Hercegovini te naglasio da institucije u ovoj državi kontinuirano dograđuju relevantnu legislativu da bi bile otklonjene administrativne barijere za strana ulaganja.