Nebojša Radmanović
0

'BiH je protektorat iz kojeg stranci neće da odu'

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da je BiH već godinama protektorat i da međunarodna zajednica neće da ode iz BiH, ali i pozvao na "borbu" da do toga ipak dođe.

„BiH se u posljednjih 13 godina nalazi pod međunarodnom upravom, što nije novost na ovim prostorima i iz čega nisu uvijek izvlačeni kvalitetni zaključci i način kako se boriti protiv toga“, rekao je Radmanović.

On smatra da u ovom momentu nema procjene „kada će prestati protektorat nad BiH, a samim tim i dijelom nad RS-om jer međunarodna zajednica nema koncept o tome i jednostavno ne želi da ode“.

Radmanović je rekao i da danas ne važi odluka od prije dvije godine da se zatvori Ured visokog predstavnika.

Ustvrdio je i da EU, koja ponekad „ima trzaj od velikog brata iz SAD-a, ove godine spava, nema koncept oko BiH i proširenja EU, i ostavlja u BiH ljude koji komanduju legalno i legitimno izabranim vlastima BiH i njenim entitetima“.

On navodi da „ekipa koja je sada uime RS-a u institucijama BiH“ provodi koncept u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, stvorenu zajednicu dva državotvorna entiteta, i ni korak nazad“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istaknuo da su svi svjesni „koliko ima pritisaka da se to poremeti“, ali i navodi da „se to mora izdržati zbog svih koji žive na ovom prostoru“.

Naveo je i da se u posljednje vrijeme "ponovo trpe pritisci" oko promjena ustava, ističući da o tom pitanju u RS-u postoji potpuno jasan stav od kojeg se neće odstupiti.

“Nećemo dozvoliti radikalne promjene Ustava BiH koje se zagoravaju od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zagovara se nazovi demokratska zemlja u kojoj će biti jedan čovjek, jedan glas, koji je tendencija za dominacijom jednog naroda u BiH. Takve BiH nema po viđenju ove sadašnje ekipe koja je izabrana na vlast“, kategoričan je on.

Radmanović je ovo rekao na konstitutivnoj sjednici novog saziva Senata RS-a, ocijenivši da izabrani članovi tog tijela „mogu mnogo da pomognu onim koji se dnevno bave politikom u RS-u i BiH“.

Podrška Senata, rekao je, potrebna je i „u borbi za odlazak međunarodne zajednice naredbodavno iz ove zemlje“.

Odmah je i odgovorio na tu konstataciju - da nije siguran da će ih međunarodna zajednica poslušati, ali je dodao da će se "boriti".

On je ocijenio da pitanje „ovakvog funkcioniranja međunarodne zajednice u BiH jeste pitanje slobode svih koji tu žive“.

“To što predstavnici jednog ili dvaju naroda u BiH to ne shvataju, njihov je problem. Moramo reći da ljudi koji žive u BiH nisu slobodni dok imaju stranog naredbodavca, a imamo ga. Pozivam vas da nam pomognete znanjem, u borbi protiv toga, u borbi za odlazak međunarodne zajednice, u borbi da dođemo, ako je potrebno, do ustavnih promjena konsenzusom u BiH“, rekao je Radmanović, između ostalog, u obraćanju Senatu RS-a.