{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je prioritet nove američke administracije"

S
10.5.2009. u 17:06
0
7
"BiH je prioritet nove američke administracije"
0
"BiH je prioritet nove američke administracije"
Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je da predstojeća posjeta potpredsjednika SAD Josepha Bidena pokazuje da je BiH prioritet nove američke administracije i da su SAD na najvišem nivou zainteresovane za integraciju BiH u EU i NATO.
On je rekao da zainteresovanost SAD za situaciju u BiH potvrđuje i mogućnost imenovanja specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan.

Prema njegovim riječima, Biden će tokom posjete razgovarati sa političkim liderima u BiH kako bi utvrdio na koji način SAD mogu da pomognu u promovisanju dijaloga u BiH.

On je istakao da je osnovni problem u BiH da ne postoji koncept zasnovan na konsenzusu o tome kakva bi BiH trebala da bude u budućnosti.

"To pitanje prihvatljivog koncepta bi trebalo riješiti kroz ustavne promjene. BiH je potrebna atmosefera u kojoj se stvara dijalog i SAD će taj dijalog i podsticati i nagraditi", rekao je Engllish gostojući na OBN televiziji.

On je naglasio da je prudski proces proizveo osnovu za dijalog i dao veoma dobre rezultate u ispunjavanju programa pet puls dva za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predtavnika EU u BiH.

English je rekao da ne vjeruje da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, svojom izjavom da je protiv odlaska srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH na NATO vježbu u Gruziju, imao za namjeru da narušava integritet BiH, ali da je svaka izjava koja osporava integritet Oružanih snaga, a time i BiH neprihvatljiva.

On je rekao da nema saznjanja da postoje dokazi o postojanju terorističkih kampova za obučavanje terorista u BiH, istakavši da BiH ima institucionalne slabosti i da kao takva nije dovoljno dobro opremljena za borbu protiv terorizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: