|

BiH je otvorena za poslovanje

BiH je otvorena za poslovanje
0
F
FENA
6.11.2006. u 22:00
0
komentara
0

dijeljenja
BiH je otvorena za poslovanje
«Poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini je bolje nego što mislite, i ova zemlja je nedvojbeno otvorena za poslovanje» rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz--Schilling učesnicima godišnje konferencije "Check-In o jugoistočnoj Evropi" pod nazivom "Očekivanja, mitovi i realnosti" koja se održava danas u Grazu, u Austriji.
Konstatirajući napredak koji je ostvarila Bosna i Hercegovina posljednjih godina, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije posebnu pažnju je ukazao na činjenicu da je Bosna i Hercegovina u procesu pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom te da se zemlja nalazi na pragu članstva u NATO-vom programu Partnerstvo za mir.

«Pitanja sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina su u suštini ona pitanja sa kojima su se suočavale druge tranzicijske zemlje centralne Evrope tokom 1990.-tih godina, a ne pitanja proistekla iz rata», izjavio je Christian Schwarz-Schilling.
Visoki predstavnik istakao je reformu carinske službe i uspješno uvođenje poreza na dodatu vrijednost kao mjera koje su doprinijele poboljšanju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. On je također istakao poboljšanja u oblasti vladavine zakona te rastući bruto domaći proizvod zemlje.

«Investitori, možete ulagati u Bosnu i Hercegovinu», izjavio je Christian Schwarz-Schilling na konferenciji.

«Prilike za ulaganja se stvaraju u svim oblastima, od telekom sektora do komunikacijske infrastrukture».

Ističući značaj Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za Bosnu i Hercegovinu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izjavio je na konferenciji da očekuje da Bosna i Hercegovina ovaj sporazum potpiše 9. novembra te da se on formalno ratifikuje u decembru.

«Bosna i Hercegovina mora da razvije funkcionalniju vezu između biznisa i vlasti, što bi mogla uraditi uspostavljanjem funkcionalne mreže poslovnih udruženja i komora koji bi pomogli razvoju ekonomske baze BiH», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Komentirajući rastući angažman Evropske unije u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik rekao je:
«Opredijeljenje koje je iskazala Evropska unija u Solunu je jasno, zapadni Balkan je dio Evrope».

Konstatirajući da će od 1. januara 2007. godine zemlje članice EU okruživati zapadni Balkan, Christian Schwarz-Schilling je izjavio:

«Za Evropsku uniju, zapadni Balkan nije širenje, već dovršetak našeg vlastitog evropskog doma».

Navodeći da Bosna i Hercegovina mora postati funkcionalnija država, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavio da je ustavna reforma usmjerena na to da Bosnu i Hercegovinu učini funkcionalnijom i sposobnijom da odgovori na izazove Euroatlantskih integracija.

«Prijedlog za čije je usvajanje u proljeće nedostajao mali broj glasova predstavlja prvi odlučujući korak ka širem procesu reformi, procesu za koji odgovornost moraju preuzeti Parlament i civilno društvo Bosne i Hercegovine. U budućnosti, Bosni i Hercegovini će biti potreban Ustav koji je u skladu sa standardima i vrijednostima EU», zaključio je Christian Schwarz-Schilling.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.