Opći izbori 2018.
403

BiH je odabrala: Zatvorena birališta širom zemlje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Tačno u 19 sati zatvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine. Na više od 6.000 biračkih mjesta bh. građani su birali novu vlast. Centralna izborna komisija BiH zvanične rezultate će saopćiti poslije ponoći, no prethodno se očekuje da će stranke javnosti prezentirati preliminarne rezultate Općih izbora 2018.

Prema posljednjim podacima iz CIK-a, na izbore je do 15 sati izašlo 37,21 posto registrovanih birača. Svi oni koji su danas izašli na izbore mogli su birati između ukupno 804 kandidatske liste sa 7.497 kandidata.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima imalo je 3.352.933 birača.

Registrovani birači na izborima su glasali za tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Federalnog parlamenta te Narodnu skupštinu RS-a, zatim za predsjednika i dva potpredsjednika RS te zastupnike u 10 kantonalnih skupština.

I na ovim izborima zabilježeno je niz neregularnosti pa čak i incidenata.

Posmatrači Koalicije za fer i poštene izbore ''Pod lupom'' izvijestili su o zabrani ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta, proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjesta.

U više slučajeva izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja. Tako je ustanovljeno da su birači dolazili s već popunjenim glasačkim listićima.

U općini Lopare, primjerice, pojavile su se osobe sa falsifikovanim akreditacijama političkih subjekta koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritisak na posmatrače.

Koalicija "Pod lupom" je zaprimila i dojavu o kršenju izborne šutnje u nekoliko slučajeva, tako što su birači pozivani na izlazak na glasanje putem SMS poruka. Bilo je slučajeva kršenja izborne šutnje i putem Vibera i Facebooka.