Milorad Dodik
0

"BiH je neodrživa zemlja!"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da nikakvi sastanci bilo gdje, pa ni u vojnim bazama, ne mogu da riješe pitanje promjene Ustava BiH, osim dijaloga u institucijama.

On je rekao da je povod za butmirski sastanak zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika /OHR/, ali da je ovo bio pokušaj da se pred to zatvaranje dođe do još jedne suštinske stvari, a to je promjena ustava, što ne može da bude na dnevom redu.

"Mi nismo zainteresovani za ustavne promjene. To je pitanje za strane potpisnice aneksa Dejtonskog sporazuma. Ustav BiH je aneks četiri Dejtonskog sporazuma i njega je potpisala RS, i mora da se posmatra kao takav i samo institucije mogu o tome da razgovaraju", rekao je Dodik za B92.

Dodik je kazao da se Republika Srpska godinama, pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, odricala svojih ovlašćenja - od vojske, preko indiretnih poreza do obavještajnih službi, te dodao da se sada od nje traži da prihvati da se na nivo BiH prenesu i ovlašćenja koja nisu predviđene Dejtonskim sporazumom.

"Naravno da je to problem i mi iz RS smatramo da je nemoguće da se u tom pogledu dese bilo kakvi pokušaji prevare kojima je sklona međunarodna zajednica u BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da je međunaradna zajednica tokom godina bila previše popustljiva prema Bošnjacima, a nepravedno stroga prema Srbima u BiH.

"Mi smo njima jasno rekli da su oni razmazili Bošnjake i da oni na bazi ranije datih obećanja i stereotipa, koji je napravljen o žrtvi i agresoru, jedne nagrade, a druge kazne. To su nije promenilo ni dan danas, nažalost", rekao je premijer Srpske.

Dodik je rekao da se BiH "pokazuje da je neodrživa zemlja" i da će se na kraju vidjeti da je međunarodna zajednica, kako je naveo, prekombinovala u BiH.

On je naveo da BiH pokazuje "svoju neuspješnost iz činjenica da je rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se kao država održi".

"BiH ima međunarodni legitimitet, ali je problem što nije nikada mogla da postigne unutrašnji legitmitet", istakao je Dodik.

Govoreći o ulozi Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, Dodik je rekao da je dovoljno što ključni ljudi u Srbije govore da se mora poštovati Dejton i dvoentitetsko uređenje.