{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je najveći izvor za šverc cigareta u Hrvatsku"

S
25.6.2010. u 09:15
0
7
"BiH je najveći izvor za šverc cigareta u Hrvatsku"
0
"BiH  je najveći izvor za šverc cigareta u Hrvatsku"
Foto: Ilustracija
Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković kazao je za Srnu da je BiH najveći izvor za cigarete koje se nalaze na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.
''Kada imate cijenu kutije 'Ronhilla' u Hrvatskoj 2,5 eura na kiosku, a u BiH 2,5 KM odnosno upola manja - to stvara prostor za nelegalnu trgovinu, čiji se interesi mogu uklopiti u tu razliku od 50 odsto u cijeni. S obzirom da Hrvatska sa BiH ima dugu granicu, koja je prilično propusna, najveći izvor za cigarete koje se nalaze na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj je upravo BiH'', potvrdio je Tomašković.

On je istakao da te cigarete ne dolaze nužno organizovanim kanalima šverca, nego i u velikom broju od maloprodajne kupovine građana koji prelaze granicu da bi kupovali jeftinije, pa te proizvode oni sasvim legalno, jednu ili dvije "šteke", prenesu u Hrvatsku i plasiraju na ulici ili tržnici

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je 2009. godine došlo do naglog rasta poreza i cijena pa se to odrazilo i na veliki rast nelegalnog tržišta, koje je prije tog povećanja iznosilo deset odsto potrošnje robe u Hrvatskoj, da bi sada taj postotak iznosio između 15 i 20 odsto.

''Nelegalna trgovina duhanskim proizvodima ima samo jedan uzrok, a to je različita maloprodajna cijena na različitim tržištima'' – konstatovao je Tomašković.

Komentarišući povećanja nameta na cigarete u skladu sa EU, on je naglasio da precizno treba reći da je trenutna direktiva EU o poreskom opterećenju na 1 000 cigareta u visini od 64 eura.

''U BiH je trenutno manje od pola tog iznosa, a do 90 eura je nova direktiva koja se do 2014. godine odnosi na zemlje članice EU. Druge zemlje koje nisu još u EU će imati neke prelazne periode'' – naveo je predsjednik Uprave TDR-a.

Osgovarajući na pitanje kako da BiH reaguje na povećanje poreza da bi pratila EU direktive i dostigla određene nivoe, Tomašković je rekao da bi njegov prijedlog svakako bio da to ne treba činiti naglo.

''Povećanje poreza je neminovna pojava koja se događa u svim tržištima u svijetu. Međutim, zemlje koje su to učinile naglo i radikalno su za efekte imali neželjeni pad veličina legalnog tržišta, dakle povećanje šverca, pad prihoda trgovine i punjenja državnog budžeta i zbog toga je nije dobro da to države čine odjednom'' – pojašnjava Tomašković.

On smatra da je puno bolje napraviti akcioni plan, na osnovu kojeg bi se traženi iznos poreskih opterećenja mogao dostići postepeno u roku od pet do deset godina.

Tomašković se osvrnuo i na probleme naplate prodatih duhanskih proizvoda, što je jako izražen problem u BiH.

"Sa dolaskom ekonomske krize nelikvidnost je povećana na svim tržištima, pa i u Hrvatskoj. Mnogo su duži dani plaćanja za sve robe. Rekao bih da se TDR prema tom postavljao profesionalno u smislu da je cigareta proizvod koji nema duge dane zaliha'' - naveo je Tomašković.

On očekuje da partneri iz trgovine u veoma kratkim rokovima plaćaju duhanske proizvode proizvođačima i da ti rokovi ne budu duži od sedam do petnaest dana.

Komentarišući perspektive duhanske industrije i razvoj tvornica u BiH, Tomašković je konstatovao da BiH ima najznačajniju tvornicu Fabriku duhana Sarajevo i ''manjeg igrača'' u Republici Srpskoj - Fabriku duhana Banjaluka , a da praktično zatvara tvornicu u Mostaru.

''Svim malim proizvođačima teško je pratiti potrebe za ubrzanom inovativnošću i ulaganju u tržišta, posebno ako su orijentisani na jednu nacionalnu teritoriju ili kako je slučaj kod nekih od ovih tvornica dio teritorije jedne države. Neophodnost svih proizvođača je da izađu na druga tržišta i povećaju kritičnu veličinu kako bi mogli finansirati razvoj i ulaganja u proizvode. Teško mi je reći šta će biti sa proizvodnjom cigareta iz BiH ali je, svakako, neophodno da se svi prilagode povećanju brzine koje zahtijeva novo tržište i konkurentnost'' – rekao je Tomašković.

Govoreći o Zakonu o duhanu u BiH, on je izrazio uvjerenje da je najveći problem u BiH to što je ponuda duhana vrlo limitirana, s obzirom da tržište uzgoja duhana ne može zadovoljiti potrebe za cigaretama koje se prodaju u BiH.

''Prema tome, na bilo koji način ograničavati količinu ugradnje duhana u proizvode se čini nekonzistentom. Mislim da bi država prvo trebala učiniti određene napore u podsticanju uzgoja duhana i olakšavanju poljoprivrednicima da se orijentišu na tu kulturu i da od toga mogu živjeti'' – poručio je Tomašković.

On je podsjetio da je Hrvatska jedan od najvećih proizvođača duhana u regionu sa oko 10 000 tona godišnje, od čega skoro polovina završava u izvozu koje kupuju svjetske cigaretne kompanije, jer je riječ o visokokvalitetnom duhanu.

''TDR je kroz prerađivača duhana 'Hrvatski duhani' Virovitica učinio mnogo da podstakne poljoprivrednike da podignu nivo kvaliteta. To se čini kroz premije na klase duhana koje su bolje, a i naši stručnjaci direktno sarađuju sa proizvođačima duhana'' – dodao je predsjednik Uprave TDR-a.

Tomašković je istakao da se TDR maksimalno trudi da bude društveno odgovorna kompanija.

''Sama činjenica da smo izgradili jedan od najmodernijih pogona u Evropi koji zadovoljava sve evropske ekološke standarde pokazuje našu težnju da budemo društveno odgovorni. U vlasništvu smo 'Adris grupe' koja je oformila 'Zakladu Adris ' iz kojeg se finansiraju mnogi programi donacija stanovništvu i slično'' - – zaključio je Tomašković intervju sa novinarima iz BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: